Sven Kramer duelleert vrijdag in de slotrit van de 5000 meter bij de World Cup in Calgary met de Noor Sverre Lunde Pedersen, zo heeft de loting donderdagavond uitgewezen.

In totaal zijn er acht ritten op de stayersafstand. Jorrit Bergsma treedt in het zevende koppel aan tegen de Duitser Patrick Beckert.

De andere Nederlanders op de 5000 meter zijn Erik Jan Kooiman (rit vier tegen de Pool Jan Szymanski), Wouter olde Heuvel (rit vijf tegen de Rus Aleksandr Roemjantsev) en Douwe de Vries (rit zes tegen Bart Swings uit België).

Op de 500 meter voor mannen komt Ronald Mulder als laatste in actie, samen met de Canadees Laurent Dubreuil. Kjeld Nuis rijdt al in de eerste rit.

De andere Nederlanders op deze afstand zijn Gerben Jorritsma (rit vier), Hein Otterspeer (rit vijf) en Kai Verbij (rit acht).

Vrouwen

De vrouwen rijden vrijdag eveneens een 500 meter. In de achtste van tien ritten betreedt Jorien ter Mors het ijs met de Amerikaanse Heather Richardson.

Janine Smit (rit twee), Margot Boer (rit vier), Floor van den Brandt (rit zes) en Bo van der Werff (rit zeven) hebben op dat moment al een tijd neergezet.

Ook het programma van de 3000 meter vrouwen telt liefst vijf Nederlandse schaatssters. Jorien Voorhuis vormt met de Duitse veterane Claudia Pechstein het laatste koppel.

In rit vijf is er een Nederlands onderonsje tussen Annouk van der Weijden en Irene Schouten. Een rit later is het de beurt aan Marije Joling en in de zevende rit stuit Yvonne Nauta op Martina Sablikova.

Het programma begint vrijdag om 20.30 uur Nederlandse tijd.