Shani Davis dacht tijdens de vorige winter regelmatig aan stoppen, maar vrijdag begint de Amerikaan in Calgary in dienst van een nieuwe ploeg en met nieuwe energie aan zijn elfde wereldbekerseizoen.

"Vorig seizoen was echt vreselijk. I sucked, en daar ben ik bijna aan onderdoor gegaan", zegt de 33-jarige Davis in gesprek met NU.nl. "Maar nu heb ik weer nieuwe motivatie gevonden."

De Amerikaan bevestigde die woorden half oktober al door bij de Amerikaanse selectiewedstrijden in Salt Lake City 1.07,63 te noteren op de 1000 meter. Met 16,8 was de opening voor zijn doen bovendien zeer explosief.

"Ha, het lijkt wel of ik wat betreft snelheid in de beste vorm van mijn leven ben. Maar ik wil niet te ver op de zaken vooruitlopen, alles móét ook beter dan vorig seizoen."

Verrassing

De winnaar van 58 individuele World Cup-races stond vorig seizoen namelijk maar één keer op het podium in de wereldbeker. "En het is gewoon niks voor mij om tiende of twaalfde te worden. Maar ik kon maar niet 'repareren' dat ik slecht schaatste."

Tot ieders verrassing veroverde de tweevoudig olympisch kampioen half februari echter zijn vierde wereldtitel op de 1000 meter. "Ik was het hele seizoen aan het worstelen en opeens kwam alles samen in die ene 1000 meter", kijkt hij bijna negen maanden later terug.

"Het was een soort 'Mark Tuitert-race'. Hij had het er altijd over dat je op het juiste moment moet pieken. In 27 jaar schaatsen had ik nog nooit meegemaakt dat alles leidde naar die ene dag, tot afgelopen februari. Dat maakte het heel speciaal."

Het was bovendien een belangrijk keerpunt voor Davis. "Ik zat er zo dicht bij om er de brui aan te geven. Het komende seizoen was sowieso 100 procent zeker mijn laatste geweest als ik niet wereldkampioen was geworden. Die 1000 meter kon niet op een beter moment zijn gekomen."

Ontberingen

Davis besefte na afgelopen winter wel dat er iets moest veranderen. De schaatser uit Chicago was altijd gewend om volledig zijn eigen plan te trekken, maar sloot deze zomer aan bij Team beslist.nl van coach Gerard van Velde.

"Dat was een grote verandering voor mij, want ik ben altijd een loner geweest", aldus Davis, die niet fulltime bij zijn nieuwe ploeg rijdt en nog steeds grotendeels zijn eigen trainingsschema's schrijft.

"Schaatsen hoeft ook niet iets sociaals te zijn. Als ik tien jaar geleden al bij een team was aangesloten, dan had ik niet de ontberingen gekend die mij gevormd hebben tot de schaatser die ik nu ben. Maar ik heb deze zomer echt genoten van de structuur en de warmte bij Team beslist.nl."

Davis ziet bovendien ook een duidelijke sportieve meerwaarde. "Dit is het snelste team ter wereld en snelheid is het gebied waarop ik het meeste kan winnen. Het is dus een win-winsituatie voor alle partijen."

Wereldrecords

Toch begrijpt Davis dat hij niet alles meer kan wat hij in het verleden wel kon. "Ik zag deze week een foto van mij uit 2010, precies genomen op het moment dat ik in de bocht hang. Het bestaat niet dat mijn lichaam dat nu nog zo zou kunnen. Ik moest er bijna van huilen."

"Ik heb moeten leren dat ik 33 ben en niet meer op dezelfde manier kan trainen als toen ik 23 was. Maar ik kan nog steeds mijn hart in de strijd gooien, ik blijf een vechter."

Davis wil er nog niet aan denken of dat ertoe leidt dat hij in 2018 opgaat voor zijn vierde Winterspelen. De wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter kijkt vooral naar de korte termijn, naar komend weekend in Calgary.

"Ik hoop dat ik over twee weken nog steeds beide wereldrecords in mijn bezit heb, want dat zijn mijn baby's, mijn twee favoriete kinderen. Zelfs als je gestopt bent, zullen andere schaatsers nog steeds proberen om je records te verbreken. Dat is toch een wat andere nalatenschap dan een olympische titel."