Sven Kramer hoopt vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary hoge ogen te gooien op de 5000 meter, met misschien wel een wereldrecord.

"Normaal gesproken volgen snelle tijden op deze baan, dus dat maakt het wel anders dan anders. Ik ben iets alerter en scherper. Deze race staat hoog op mijn verlanglijstje", zei Kramer donderdag tegen de NOS

De 29-jarige Fries heeft zelf het wereldrecord op de 5000 meter (6:03,32) op zijn naam staan. Kramer merkt dat er sinds die race in 2007 flink op hem wordt gejaagd.

"Het is niet altijd even makkelijk om me te weren, want het brengt druk mee. Bovendien is jagen makkelijker. Ik ben nog niet super, maar ik denk dat mijn basis wel goed genoeg is om beter te zijn dan de laatste paar jaren."

Bergsma

De grootste concurrent voor Kramer op de 5000 meter is waarschijnlijk Jorrit Bergsma. De olympisch kampioen op de 10 kilometer hoopt op een goede dag.

"Als de omstandigheden goed zijn, dan is het daar. Ik ga er wel voor om Kramer af te troeven. Twee jaar geleden reed ik hier heel goed, maar het blijft tricky. Als je iets te graag wil, dan kan het misgaan. Het is een dun draad waar je over schaatst. Je moet echt je hoofd erbij houden."