Sven Kramer hoopt dat de Russische dopingperikelen niet het schaatsen raken, maar hij denkt wel dat het meer sporten dan alleen atletiek betreft.

"Het is een illusie dat dit alleen in de atletiekwereld speelt", zei Kramer woensdag tegen de NOS.

De 29-jarige Fries is geschrokken van het vernietigende rapport van het internationale antidopingagentschap WADA, dat spreekt van systematisch dopinggebruik onder Russische atleten.

"Het is zorgwekkend en alarmerend, want dit had niemand voor mogelijk gehouden. Ik hoop dat zoiets groots niet in het schaatsen speelt, maar dit is breder dan de atletiek." 

"Dit heeft zoveel impact op de sport. Het bederft niet mijn plezier, maar toch kun je je ogen er niet voor sluiten. Het moet grondig uitgezocht worden. De onderste steen moet boven."

Schuin oog

Momenteel bereidt Kramer zich in Calgary voor op de opening van het wereldbekerseizoen aldaar. In de Canadese stad komen ook Russische schaatsers in actie, onder wie Pavel Koelizjnikov die op de 500 meter tot de favorieten behoort.

Kramer: "Als hij wint dan denk ik: goed gedaan. Maar met een schuin oog kijk ik dan wel naar de verhalen van de afgelopen tijd."

Omdat Kramer in de afgelopen tien seizoenen veel succes kende, wordt er ook weleens kritisch naar hem en het Nederlandse schaatsen in het algemeen gekeken. 

"Na de afgelopen Spelen in Sotsji, toen wij 24 medailles wonnen, werd er ook over ons gesproken", weet de meervoudig olympisch kampioen. "Men let ook op mij. Ik heb nooit iets gebruikt, maar ik durf mijn hand niet voor iedereen in het vuur te steken."