De Noorse schaatsbond werkt aan een voorstel om de drie grote WK's op de langebaan binnen tien dagen af te werken op één locatie.

Daarmee willen de Noren de aantrekkingskracht van het WK sprint, het WK allround en de WK afstanden bij het publiek, sponsors en media vergroten.

Ook zou een dergelijke opzet volgens de Noorse schaatsbond in financieel opzicht voor de internationale schaatsunie ISU goed kunnen uitpakken. In de huidige situatie zijn de drie grote titeltoernooien in de winter nog over een paar maanden en verschillende locaties verspreid.

De Noorse schaatsbond moet de plannen voor het einde van deze maand bij de ISU indienen. Tijdens het zomercongres van de ISU in 2016 in Kroatië kunnen de voorstellen dan eventueel in stemming worden gebracht.

Technisch directeur Arie Koops van de KNSB spreekt van een interessante gedachte vanuit Noorwegen. "Maar er zijn verder nog weinig details beschikbaar. Als er een uitgewerkt plan komt, zullen we daarna eerst alle voor- en nadelen voor alle betrokken partijen in kaart moeten brengen."