De Nederlandse schaatsbond KNSB moet flink snijden in de kosten. Mede door teruglopende sponsorinkomsten en subsidies gaat de bond 1,7 miljoen euro bezuinigen.

Een groot deel van dat bedrag wordt bespaard door de personeelskosten te verlagen.

Het bondsbureau gaat met zo'n 30 procent krimpen, meldt de KNSB donderdag. Dat betekent dat er van de 50 fulltime krachten nog circa 35 overblijven.

"Net als bij veel andere sporten hebben we te maken met teruglopende sponsorgelden en subsidies als Lottogelden'', meldde interim-directeur Theo Fledderus van de bond in een persbericht.

"De terugloop van het aantal leden heeft een beperkt effect op de teruglopende inkomsten. Het nog uitblijven van structurele nieuwe inkomsten maakt dat we als KNSB genoodzaakt zijn om af te slanken. Prioriteit is nu om een gezonde financiële basis te creëren.''

Vakbond

Vakbond FNV (Sport en Bewegen) reageerde onaangenaam verrast op de aangekondigde reorganisatie bij de KNSB.

"We waren door vakbondsleden al geïnformeerd dat het rommelt bij de schaatsbond, maar dit hadden wij niet voorzien'', liet een woordvoerder weten.

"Wij willen natuurlijk snel opheldering over de noodzaak van dit harde ingrijpen en zo nodig afspraken maken over een sociaal plan. Het kan niet zo zijn dat deze bezuinigingen alleen afgewenteld worden op de medewerkers.''