Jorrit Bergsma ontbreekt tijdens de komende serie wereldbekerwedstrijden op het onderdeel ploegenachtervolging. Bondscoach Geert Kuiper heeft de olympisch kampioen op de 10 kilometer niet opgenomen in zijn voorselectie.

Bergsma is wel geselecteerd voor de massastart. Het meerijden van de 29-jarige schaatser in de achtervolgingsploeg is beladen sinds hij zich vorig jaar op de dag van de olympische finale terugtrok.

Bergsma voelde zich niet serieus genomen door zijn teamleden Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Dat trio veroverde in Sotsji overigens wel goud op de ploegenachtervolging.

Afgelopen weekend gaf de Fries nog aan dat hij twijfelt of hij zich dit seizoen beschikbaar stelt voor het olympische onderdeel. "Het moet van harte gaan en het moet gaan lopen met een goede groep. Ik moet wel een duidelijke meerwaarde zijn. Als dat niet zo is, dan richt ik me liever op de massastart."

Bergsma was vorig seizoen nog verbolgen over de gang van zaken in Rusland en sloeg toen een uitnodiging van Kuiper voor de achtervolgingsploeg af. De bondscoach gaat in aanloop naar de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary met Bergsma om de tafel zitten voor een indringend gesprek.

Kuiper benadrukte vorige week bij de KNSB Cup in Enschede dat Bergsma zich snel beschikbaar zal moeten stellen als hij nog ambities heeft op dit onderdeel. "Als hij uiteindelijk nee zegt, zal het voor mij ook een definitief nee zijn."

Calgary

Het wereldbekerseizoen start volgende week in Noord-Amerika op het ijs van Calgary. Een week later komen de schaatsers in actie op de olympische baan van Salt Lake City. Kuiper heeft Kramer, Blokhuijsen, Wouter olde Heuvel, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga opgenomen in zijn voorselectie voor de ploegachtervolging.

Drie van hen komen in Calgary de baan op. Bergsma behoort tot de selectie voor de massastart, net als Blokhuijsen, Stroetinga en Gary Hekman.