Wereldkampioen Sjinkie Knegt is zondag bij de eerste wereldbeker shorttrack in Montreal in de kwartfinales van de 1000 meter gestrand, maar veroverde met de Nederlandse ploeg wel zilver op de 5000 meter relay.

De 26-jarige Fries liep op de 1000 meter bij een inhaalactie buitenom een straf op, waarmee hij uitgeschakeld was.

Knegt pakte met steun van Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Itzhak de Laat wel zilver op de 5000 meter relay.

De Oranjeploeg, waarin ook Leon Bloemhof op weg naar de finale zijn werk deed, kreeg China net niet te pakken, maar bleef wel Hongarije voor. Dat scheelde minder dan een tiende.

Knegt veroverde zaterdag ook al zilver op de 1500 meter. De Fries moest in de finale zijn meerdere erkennen in zijn voormalige trainingsgenoot Kwak Yoon-Gy uit Zuid-Korea.

In de eindsprint om goud kwam Knegt net iets tekort: 2.16,780 tegen 2.16,904. De Chinees Fu Xu eindigde kort achter het duo op de derde plaats (2.17,274).

Breeuwsma

Individueel bereikte Breeuwsma de eindstrijd van de 500 meter, maar daarin moest hij zijn tegenstanders Wu Dajing (China), Charle Cournoyer (Canada) en Park Se Yeong (Zuid-Korea) voor zich dulden.

Suzanne Schulting lag in haar finale van de 1500 meter lange tijd op medaillekoers. Door een slippertje in de laatste ronde moest ze haar derde positie prijsgeven en eindigde ze als vierde.

Yara van Kerkhof kwam als vijfde binnen. De Zuid-Koreaanse Suk Hee Shim pakte goud.

Het Nederlands relayteam won de B-finale 3000 meter en eindigde dus als vijfde. De titel was voor Zuid-Korea.