Met vijftien wereldbekertickets was Lotto-Jumbo de meest succesvolle ploeg bij de KNSB Cup van afgelopen weekeinde. Kopman Sven Kramer pakte er drie, maar bleef wel zonder zege, iets wat coach Jac Orie niet verontrust.

"Ik snap dat Sven altijd moet winnen en dat willen wij natuurlijk ook graag, maar ik maak me geen zorgen", aldus Orie in gesprek met NU.nl.

De coach zag Kramer bij de seizoenstart als tweede eindigen op de 5 kilometer, als vijfde op de 1500 meter en als derde op de 10 kilometer.

"Zijn 5 kilometer was natuurlijk heel goed, een tijd van 6.18 in Enschede is heel erg snel", analyseert Orie. "En de 1500 meter vond ik een normaal beeld, die kan bij een type als Sven lopen of niet. Als hij in supervorm is, kan hij heel hard rijden op de 1500 meter, anders gaat het fluctueren."

Kramers tijd op de 10 kilometer (13.16,08) viel wel wat tegen. "Zijn tijd op de 10 kilometer staat niet in verhouding met een 6.18 op de 5 kilometer. Daar heb ik niet zomaar een verklaring voor, we moeten er eens goed over nadenken. Als we het een beetje gaan uitzoeken en een aantal dingen op een rijtje zetten, dan komen we er vast wel uit."

"Het is ook maar één afstand. Ik geloof dat hij heel erg goed is, dat hebben we in het voorseizoen ook al gezien op het ijs, maar op de 10 kilometer hier nu niet."

Jorritsma

In de breedte kon Orie alleen maar tevreden zijn over de prestaties van zijn ploeg. Zeven van zijn tien schaatsers plaatsten zich voor het eerste wereldbekerblok en dat hadden er mogelijk acht kunnen zijn als Jan Smeekens niet onderuit was gegaan op zijn eerste 500 meter.

Kramer en Nuis deden het goed met ieder drie tickets, terwijl Wouter olde Heuvel (1500 en 5000 meter), Douwe de Vries (5000 meter) en Hein Otterspeer (500 meter) ook naar Calgary, Salt Lake City, Inzell en Heerenveen mogen.

Bovendien kenden de Lotto-Jumbo-talenten Sanneke de Neeling (1000 en 1500 meter) en Gerben Jorritsma (500, 1000 en 1500 meter) een zeer goede driedaagse.

"Zeven van de tien is een prima score, ik denk dat we het wat dat betreft goed gedaan hebben als team", zegt Orie. "En als je naar de tijden kijkt, dan is er ook hard gereden."

"Er is altijd wel een aantal dingen waar ik niet tevreden over ben en daar moeten we nog heel hard aan werken. Dat is het leven van een trainer. Dat maakt het soms mooi, maar soms ook wat minder."