Sven Kramer plaatste zich bij de KNSB Cup op al zijn drie afstanden voor de eerste vier wereldbekers, maar een weekend zonder zege was wel even wennen voor de drievoudig olympisch kampioen.

"Ik heb wel eens een beter weekend gehad", gaf Kramer toe na de 10 kilometer van zondag, waarop hij derde werd. Eerder eindigde hij als tweede (5 kilometer) en vijfde (1500 meter) in Enschede.

"Ik zou het liever anders zien, de laatste keer dat ik een heel toernooi niks won was bij de pupillen", grapte de 29-jarige Fries. "Maar het is ook niet heel erg verontrustend."

Kramer merkte in de voorbereiding op de winter namelijk dat de vorm goed was. "Ik heb de afgelopen tijd vaak het goede gevoel gehad, misschien wel vaker dan in het hele vorige seizoen bij elkaar. Ik krijg het alleen nog niet helemaal vertaald op het ijs in de wedstrijden."

Een pasklare uitleg had de oud-TVM'er daarvoor niet. "Ik ben natuurlijk wel anders gaan trainen in de laatste anderhalf jaar", doelde hij op zijn overstap naar het Lotto-Jumbo van coach Jac Orie. "Ik heb afgelopen zomer heel veel arbeid en uren geïnvesteerd en dat heeft langere tijd nodig voordat het eruit komt."

"Maar ik denk dat ik er wel dichterbij zit dan dat het dit weekend leek. Ik heb dus het gevoel dat het ook zomaar weer de goede kant op kan vallen."

Vliegtuig

Op de 10 kilometer werd Kramer op de IJsbaan Twente in een rechtstreeks duel op bijna tien seconden gereden door Jorrit Bergsma. De zege op de langste afstand ging echter verrassend naar Erik Jan Kooiman.

"Ik wilde hier niet alles binnenstebuiten keren om koste wat het kost in de buurt van die mannen te komen", stelde Kramer. "Begrijp me niet verkeerd, eigenlijk zou dat wel moeten, maar op dit moment ben ik daar niet goed genoeg voor."

"En het is natuurlijk ook zo dat ik woensdag in het vliegtuig stap naar Calgary en dat ik daar over twee weken bij de eerste wereldbeker een heel mooie 5 kilometer wil rijden."

Sinds zijn overstap naar de formatie van Orie is Kramer bovendien wat meer opgeschoven naar de 1500 meter, iets wat het niveau van zijn 10 kilometer kan aantasten.

"Je ziet natuurlijk wel dat het elkaar bijt en daar ben ik me ook bewust van. Maar ik vind dit jaar en volgend seizoen de allroundtoernooien ook gewoon nog heel belangrijk. Je zag het vandaag; Jorrit en ik hebben zaterdag een 1500 meter gereden en Kooiman niet. Ergens ga je de tol betalen. Dat zijn keuzes die je moet maken, maar dat wil ik nu nog niet."

Bergsma

Ook voor Bergsma was de nederlaag tegen ploeggenoot Kooiman even wennen. De laatste keer dat de olympisch kampioen een 10 kilometer niet wist te winnen, was bij het olympisch kwalificatietoernooi eind december 2013.

"Mijn rit was niet zo best en Kooiman rijdt momenteel als een klokje", aldus de kopman van Team Clafis. "Ik wilde rustig beginnen, want ik wist niet hoe een 10 kilometer zou gaan op dit ijs. Maar waar ik mijn 5 kilometer vlekkeloos reed, daar ging ik nu direct naar de 32'ers en dat was een beetje te veel van het goede."

Bergsma liet zich ook wat afleiden door zijn tegenstander Kramer. "Wel een beetje ja. Maar een 10 kilometer bij zo'n kwalificatiewedstrijd is best lastig. Je moet je kop er goed bijhouden en dat lukte me eigenlijk de hele race niet optimaal."