Erik Jan Kooiman heeft zondag verrassend de 10 kilometer gewonnen bij de KNSB Cup. Hij was sneller dan Jorrit Bergsma, die een rit eerder Sven Kramer in een rechtstreeks duel versloeg. Carien Kleibeuker won de 5 kilometer.

De 29-jarige Kooiman, die vorig seizoen achter Bergsma zilver pakte op de 10 kilometer bij de WK afstanden, klokte 13.05,96.

Bergsma kwam in Enschede uit op 13.07,40, terwijl Kramer een tijd van 13.16,08 neerzette. De schaatser van Lotto-Jumbo moest vrijdag op de 5 kilometer ook al buigen voor zijn provinciegenoot.

Beide Friezen plaatsten zich net als Kooiman voor de World Cup in Salt Lake City over drie weken, wanneer de enige 10 kilometer van dit wereldbekerseizoen op het programma staat.

Ook Bob de Vries (vierde in 13.16,81) en Arjan Stroetinga (vijfde in 13.18,01) mogen in actie komen op de Utah Olympic Oval. Van de top vijf komt alleen Kramer niet uit voor de ploeg van coach Jillert Anema.

Bob de Jong (13.28,29) greep net als op de 5 kilometer naast een World Cup-ticket. De voormalig olympisch kampioen op de 10.000 meter moet daardoor de eerste vier wereldbekers van het seizoen missen.

Kleibeuker

Kleibeuker, Irene Schouten, Lisa van der Geest, Yvonne Nauta en Antoinette de Jong plaatsten zich eerder op de dag op de 5 kilometer voor de World Cuo in Salt Lake City.

De 37-jarige Kleibeuker kwam zaterdag nog slechts drie honderdsten tekort voor een wereldbekerticket op de 3 kilometer, maar was een dag later met een tijd van 7.06,69 een klasse apart op de 5000 meter, de afstand waarop ze bij de Spelen van Sotsji brons veroverde.

Kleibeuker was blij dat ze zaterdagavond nog een marathon in Utrecht kon rijden. Ze reed dit weekend daardoor wel ruim 30 wedstrijdkilometers, maar kon met een tweede plaats ook haar teleurstelling van de 3000 meter wegspoelen.

"Ik wilde in eerste instantie de marathon niet gaan rijden - ik ben immers geen twintig meer - maar ik had gisteren toch wel een beetje pech. Dat verschil van drie honderdsten op de 3 kilometer was redelijk frustrerend en voor de mindset was het goed om toch te starten in Utrecht. Het was even wat anders en ik reed daar goed, dus het gaf me vertrouwen voor de 5 kilometer van vandaag."

Kleibeuker kijkt uit naar de World Cup in Salt Lake City. "Ik heb daar nog nooit gereden. Ik ben dus benieuwd hoe hard ik écht kan rijden", aldus de stayer, wier persoonlijk record stamt van de Spelen van 2014 (6.55,66).

Valkenburg

Irene Schouten bleef met 7.10,39 het dichtst in de buurt van haar ploeggenote bij Team Clafis. De tweede plaats was goed voor haar tweede World Cup-kwalificatie van dit weekend, na de 3 kilometer.

Nauta (vierde in 7.13,89) en De Jong (vijfde in 7.18,70) stelden in Enschede ook hun tweede ticket veilig. Van der Geest mag voor de tweede keer een World Cup-wedstrijd gaan rijden. De 21-jarige marathonschaatsster, die vorig jaar bij de 5 kilometer in Seoul haar wereldbekerdebuut maakte, eindigde als derde in 7.13,39.

Annouk van der Weijden (7.20,53), Diane Valkenburg (7.21,88) en Jorien Voorhuis (7.23,97) wisten zich niet in de top vijf te schaatsen.