Schaatsen

Bergsma twijfelt nog over beschikbaarheid ploegenachtervolging

Jorrit Bergsma weet nog niet of hij zich dit seizoen weer beschikbaar zal stellen voor de ploegenachtervolging, het onderdeel waarop hij bij de Spelen van Sotsji het middelpunt was van een rel.

"Het moet van harte gaan en het moet gaan lopen met een goede groep", zei Bergsma in Enschede, waar hij vrijdag goed aan het seizoen begon door bij de KNSB Cup Sven Kramer te kloppen op de 5 kilometer.

"Ik moet wel een duidelijke meerwaarde zijn. Als dat niet zo is, dan richt ik me liever op de massastart."

De Fries maakte in het olympische seizoen 2013-2014 samen met Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij deel uit van de selectie voor de ploegenachtervolging, maar op de dag van de finale in Sotsji trok hij zich terug omdat hij zich niet serieus genomen voelde door de rest van het team.

Vorige winter hoopte de nieuwe bondscoach Geert Kuiper Bergsma weer op te nemen in zijn selectie, maar de stayer van Team Clafis maakte aan hem kenbaar dat hij nog geen trek had in de ploegenachtervolging.

Kramer, Verweij en Douwe de Vries kroonden zich uiteindelijk in Heerenveen tot wereldkampioen op het teamonderdeel.

Calgary

Kuiper zal na dit weekend wederom een selectie bekendmaken. De eerste ploegenachtervolging van deze winter staat over twee weken op het programma bij de World Cup in Calgary.

"Vooropgesteld, hij zal zich eerst moeten plaatsen voor het team", aldus Kuiper over Bergsma. "Daarna ga ik hem weer vragen en dan kan hij antwoord geven. Maar voor mezelf heb ik nu wel het idee, dat als hij nu nee zegt, dat het voor mij een definitief nee zal zijn."

Bergsma wilde nog niet vooruitlopen op zijn besluit, maar gaf wel aan dat hij graag in gesprek gaat met de bondscoach.

"Ik moet eerst maar eens rustig om tafel met Geert om te kijken hoe hij invulling wil geven aan de plannen. Ik wil kijken hoe hij erin staat en of dat past met hoe ik erin sta. Ik weet nog niet wanneer ik een beslissing ga nemen. Het belangrijkste dit weekend is dat ik me kwalificeer voor de individuele afstanden."

Massastart

Bergsma, van origine marathonschaatser, gaf toe dat hij zich beter thuis voelt bij de massastart, het onderdeel dat in 2018 zijn olympische debuut moet maken.

"Ik rijd de massastart eigenlijk liever. Vorig jaar reed ik met Arjan Stroetinga (die wereldkampioen werd in Thialf, red.) echt als een team. Dat was heel leuk en dat zou ik graag weer willen doen."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie