Schaatsen

Blokhuijsen wil extra motivatie halen uit zwakke 5 kilometer bij KNSB Cup

Jan Blokhuijsen hoopte vrijdag bij de start van de KNSB Cup af te rekenen met zijn mislukte vorige seizoen, maar de Noord-Hollander kwam in Enschede op de 5 kilometer niet in de buurt van de World Cup-tickets.

"Ik kwam hier niet om dertiende te worden", aldus Blokhuijsen, die met een tijd van 6.33,40 bijna zeven seconden van de vereiste top vijf verwijderd bleef. "Ik ben een topsporter, alleen meedoen is niet genoeg voor mij."

'Meedoen' is iets wat de voormalig Europees kampioen allround vorige winter amper deed. Bij de NK afstanden finishte hij niet op de 5 en 10 kilometer en na een totaal mislukt NK allround eind december beëindigde hij zijn na-olympische seizoen.

Blokhuijsen vertrok vervolgens bij Team Corendon en hoopt bij het Team Stressless van manager Bart Veldkamp en coach Desly Hill weer terug te keren aan de top.

"Het is misschien niet reëel om te denken dat ik direct weer terug kan keren op het niveau van 2013-2014. Maar ik voelde me goed en je wilt toch zo snel mogelijk."

De allrounder ging vorige week nog onderuit en hield daar wat last aan zijn rug aan over. "Maar dat is geen excuus voor mijn 5 kilometer van vrijdag. Ik voelde het niet tijdens mijn race."

Blokhuijsen krijgt zaterdag kans op revanche op de 1500 meter. "Dat is natuurlijk een andere afstand. Maar ik zal hard werken om alles eruit te halen. Mijn resultaat op de 5 kilometer is absoluut een extra motivatie."

Bob de Jong

Bob de Jong was de andere prominente verliezer op de 5 kilometer. De tegenstander van Blokhuijsen eindigde in 6.27,03 als zesde en kwam zo 0,56 seconde tekort op de nummer vijf Erik Jan Kooiman.

"Het is echt niet slecht wat ik hier rijd, maar het was gewoon niet hard genoeg", stelde de 38-jarige stayer. "Ik weet waar het aan ligt, de opening van mijn race is een zwak punt. En het lijkt erop dat het elk jaar erger wordt."

De Jong verloor in de eerste zeshonderd meter relatief veel terrein op zijn concurrenten. Hij maakte in de laatste rondes wat goed, maar het bleek niet genoeg. "Ik moest de tijd nemen om goed te gaan rijden, maar die tijd had ik niet. En dan ga je knoeien."

De aanwinst van Team Corendon had voor de KNSB Cup juist het gevoel dat hij er beter voor stond dan vorig jaar. "En daar ben ik nog steeds van overtuigd. Mijn laatste ronden tonen ook wel aan dat ik gewoon goed ben. Als ik vijf tienden harder had gereden, dan kijk je er heel anders naar."

"Maar ik heb deze zomer honderd procent op het schaatsen gegooid en dat betekent wel dat je in het wereldbekercircuit mee moet draaien. En niet dat je om plek zes, zeven of acht moet gaan strijden in Nederland", aldus De Jong, die zondag nog een kans krijgt op de 10 kilometer.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie