Michel Mulder was één van de grote verliezers van de eerste officiële wedstrijddag van het schaatsseizoen. De olympisch kampioen greep naast een wereldbekerticket op de 500 meter, waarop zijn broer Ronald Mulder juist grote indruk maakte.

"Deze klap komt keihard aan", zei een aangeslagen Michel Mulder, nadat hij met 35,31 de zevende tijd van de dag had neergezet in Enschede. Een plek bij de eerste vijf was nodig voor plaatsing voor de eerste vier World Cup-weekenden.

"Ik had de afgelopen week juist het gevoel dat ik weer de goede kant op ging. Maar het niveau vandaag was vreselijk hoog. Vorig jaar reed je je met 35,4 in Thialf bij de wereldbekerselectie en nu moest je 35,2 rijden in Enschede."

Michel Mulder stond na de eerste omloop nog derde, maar in de tweede race doken Hein Otterspeer (35,17), Gerben Jorritsma (35,19) en Kjeld Nuis (35,22) onder zijn tijd.

"Klasse van die jongens. Ik heb zelf niet twee heel goede races geschaatst, maar ook niet twee heel slechte. Het is geen fysieke kwestie. Het heeft vooral met mijn techniek te maken."

Michel Mulder krijgt zondag op de 1000 meter nog een kans om zich in de Nederlandse wereldbekerploeg te schaatsen. "Ik ga het proberen, maar de 500 meter is natuurlijk mijn beste afstand. Eerst maar eens kijken hoe ik hier van herstel, ik ga nu niet zeggen dat ik het zondag wel even ga doen op de 1000 meter."

Ronald Mulder

Ronald Mulder plaatste zich juist overtuigend voor de wereldbekers in Calgary, Salt Lake City, Inzell en Heerenveen door de snelste 500 meter van de dag te noteren. Met 34,89 zette de sprinter van Team beslist.nl een zeer scherpe tijd neer op de IJsbaan Twente.

"Ik merkte het hele voorseizoen al dat het goed ging, maar dit was de wedstrijd waarin de tickets werden verdeeld en dan moet je het opnieuw laten zien."

"Dan is het super dat het zo goed gaat. Natuurlijk ging het hier in eerste instantie om de wereldbekertickets, maar het liefst ga je ook als snelste man naar Noord-Amerika."

Ronald Mulder zag ook dat het niveau in de breedte erg hoog was op de 500 meter. "Dat is sprinten in Nederland; je hebt Lotto-Jumbo en Team beslist.nl en dat drijft elkaar naar een hoger niveau."

Koelizjnikov

De winnaar van het brons op de Spelen van Sotsji, die bijna het hele vorige seizoen miste door een blessure, kan zich nu over twee weken in Calgary gaan meten met de Rus Pavel Koelizjnikov, die vorig jaar heerste op de sprint.

"Ik kijk uit naar het duel met Koelizjnikov. Wij zullen als Nederlandse sprinters een stap moeten maken naar het niveau van die Rus."

De tijden aan het begin van het seizoen beloven in ieder geval wat met het oog op de het snelle ijs in Noord-Amerika. Stiekem kijken de sprinters naar de barrière van 34 seconden. Het wereldrecord van Jeremy Wotherspoon (34,03) staat al sinds november 2007.

"Natuurlijk wordt daar over gepraat, we willen allemaal grenzen verleggen", aldus Ronald Mulder, die met 34,25 Nederlands recordhouder is op de 500 meter. "Je moet nooit iets uitsluiten, maar voor het wereldrecord heb je een magistrale race nodig. Laat ik eerst maar eens beginnen om weer in de buurt te komen van mijn persoonlijk record."