Schaatsen

Wüst noemt missen wereldbekerticket 'heel grote teleurstelling'

Ireen Wüst kende door een hoofdkwetsuur geen goede voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen, maar toch was de teleurstelling heel groot nadat ze zich vrijdag op de 1500 meter niet wist te plaatsen voor de eerste vier World Cups.

"Natuurlijk was de aanloop naar deze wedstrijd niet ideaal, maar ik dacht wel dat het gewoon goed genoeg zou zijn", zei de 28-jarige Wüst na haar zevende plaats in Enschede. "Op dit moment is de teleurstelling heel groot. Hier kwam ik niet voor."

De viervoudig olympisch kampioene wist door de naweeën van een val bij een fietstraining in de zomer, waarbij ze hard op haar hoofd viel, lange tijd niet of ze wel kon deelnemen aan de KNSB Cup, de nieuwe opening van de winter.

"Maar de laatste anderhalve week had ik het gevoel dat het de goede kant op ging. De weken daarvoor was het natuurlijk niet echt zoals ik zou willen, maar ik stond aan de start met het doel om mij te plaatsen. Die overtuiging had ik, anders zou ik überhaupt niet aan de wedstrijd zijn begonnen."

Gehaast

Wüst, die zelf het definitieve besluit nam om te starten op de IJsbaan Twente, kwam echter niet verder dan de zevende tijd. Met 2.00,87 kwam ze 0,26 seconde tekort voor een plek bij de beste vijf, wat nodig was voor plaatsing voor de eerste vier wereldbekers van dit seizoen.

"Ik faal hier gewoon, punt. Ik reed technisch een slechte rit. Ik was te gehaast, wilde te graag. Het leek niet echt op schaatsen."

Ook voor Rutger Tijssen, de coach van Wüst bij haar nieuwe ploeg Team4Gold, was het resultaat van de Brabantse een grote teleurstelling.

"Dit had ik zeker niet ingecalculeerd. Ireen rijdt hier niet om zevende te worden. Ik had verwacht dat ze zich ertussen zou kunnen rijden, met wat ik de laatste tijd van haar zag."

3 kilometer

Wüst staat nog op de startlijst van de 3 kilometer van zaterdag en de 1000 meter van zondag, maar de vijfvoudig wereldkampioene allround verwachtte vrijdagavond niet dat ze een dag later op het ijs zou verschijnen.

"We moeten het nog over de 3 kilometer hebben, ik zou sowieso pas zaterdagochtend beslissen of ik zou starten. Maar met hoe ik met nu voel en hoe mijn hoofd nu voelt, is de 3 kilometer een definitief 'nee'."

Wüst kent zo een lastig begin van haar eerste seizoen bij Team4Gold, de ploeg die om haar heen is gebouwd en voorlopig nog geen sponsor heeft.

"Ik denk wel dat ik hier relaxter had gezeten als ik deze zomer geen energie had verloren aan randzaken en verantwoordelijkheden voor de ploeg", aldus Wüst.

"Maar ik heb zelf gekozen voor deze route en daar moet ik ook zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Het is niet de makkelijkste weg, maar de prijzen worden pas in februari en maart verdeeld."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie