Schaatsen

Kramer vindt nederlaag op 5 kilometer 'geen grote tegenvaller'

Sven Kramer leed vrijdag bij de KNSB Cup in Enschede door toedoen van Jorrit Bergsma een zeldzame nederlaag op de 5 kilometer, maar de zesvoudig wereldkampioen op deze afstand was niet heel teleurgesteld.

"Natuurlijk win ik 'm liever en ben ik wel eens vrolijker geweest na een rit, maar het is geen grote tegenvaller", aldus Kramer, die een halve seconde tekort kwam op Bergsma (6.18,40 om 6.18,90).

"Ik ben namelijk best blij met mijn rit. Ik had alleen een te groot verval van de eerste naar de tweede volle ronde, dat is een valkuil voor mij. Zonde, maar voor het begin van het seizoen ben ik tevreden."

De 29-jarige schaatser van Lotto-Jumbo zei in aanloop naar het seizoen al dat hij dacht dat hij er een stuk beter voor staat dan aan het begin van de vorige winter. Dat gevoel werd op de IJsbaan Twente bevestigd.

"Gezien de zware omstandigheden waren de tijden van Jorrit en mij supersnel", stelde Kramer.

"Fysiek sta ik er goed voor en de bochten gingen ook goed. Ik voel me veel beter dan in dezelfde periode van vorig seizoen. Dit biedt dus veel perspectief voor de rest van de winter, al hoop ik natuurlijk wel dat de volgorde van de uitslag dan omgekeerd is."

Bergsma

De 29-jarige Bergsma was vanzelfsprekend heel blij nadat hij Kramer voor de derde keer had geklopt op de favoriete afstand van zijn provinciegenoot. De kopman van Team Clafis won vorige winter de 5000 meter bij het NK allround en was in het seizoen 2011-2012 de sterkste bij de World Cup in Tsjeljabinsk.

"Het voelt toch wel erg lekker om de eerste krachtmeting van het seizoen te winnen", zei Bergsma. "En Sven is natuurlijk de laatste jaren ook verreweg de beste op de 5 kilometer, dus het is fijn om hem op deze afstand te verslaan."

De van origine marathonschaatser is meer een specialist op de 10 kilometer. "Maar de 5 kilometer loopt ook steeds beter. Ik ben heel tevreden over hoe het vandaag ging."

Bergsma had gezien dat veel schaatsers voor hem kapot gingen op het zware ijs in Enschede. "Ik ben daarom rustig weggegaan. Maar de rondjes 30-laag gingen erg makkelijk en ik kon op het eind nog goed doortrekken."

Skate-off

Zowel Kramer als Bergsma gaf toe dat de nieuwe opzet van het schaatsseizoen - met een selectiewedstrijd in plaats van een NK afstanden als aftrap - voor een ander gevoel zorgde dan in vorige jaren.

"Ik heb meer het gevoel alsof het een skate-off is, een NK geeft meer allure aan de start van een seizoen", aldus Kramer.

"Daar schuilt ook een gevaar in, dat je niet helemaal scherp bent. Ik leefde ook iets anders naar deze wedstrijd toe, ik kijk al over deze KNSB Cup heen naar de eerste wereldbekers in Calgary en Salt Lake City."

Bergsma stelde dat de nieuwe wedstrijd "een ander gevoel geeft aan het begin van het seizoen dan een NK. Maar het is zoals het is, ik vind het niet heel erg."

De wedstrijden om de KNSB Cup zijn in tegenstelling tot een NK afstanden niet live te volgen op televisie of via een stream op internet. "Dat is wel jammer, want ik ben er ook bij gebaat dat zoveel mogelijk mensen kunnen kijken", zei Kramer. "Het helpt niet bij de professionalisering van het schaatsen."

Tip de redactie