Schaatsen

Bergsma klopt Kramer, geen WB-tickets Michel Mulder en Smeekens

Jorrit Bergsma is vrijdag het schaatsseizoen begonnen met een zege op de 5 kilometer bij de KNSB Cup. De Fries klopte Sven Kramer. Op de 500 meter grepen Michel Mulder en Jan Smeekens, de nummer één en twee van de Spelen, naast een wereldbekerticket.

Bergsma kwam in Enschede tot een tijd van 6.18,40, terwijl Kramer een rit eerder op 6.18,90 uitkwam.

De provinciegenoten plaatsten zich beiden voor de wereldbeker op deze afstand. Dat gold ook voor Douwe de Vries (derde in 6.25,09), Wouter olde Heuvel (vierde in 6.26,28) en Erik Jan Kooiman (vijfde in 6.26,47).

Kooiman mag zijn World Cup-debuut gaan maken op de 5000 meter. De schaatser van Team Clafis veroverde vorig jaar als debutant zilver op de 10 kilometer bij de WK afstanden.

De top vijf per afstand op de KNSB Cup plaatst zich in principe voor de eerste vier wereldbekers in Calgary (13-15 november), Salt Lake City (20-22 november), Inzell (4-6 december) en Heerenveen (11-13 december).

Jan Blokhuijsen greep naast een World Cup-ticket. De Noord-Hollander, die na een slechte winter overstapte van Team Corendon naar Team Stressless, kwam op de IJsbaan Twente tot een tijd van 6.33,40, goed voor de dertiende plaats. Bob de Jong kwam met een zesde plek (6.27,03) ook tekort.

Verweij

In de afgelopen vijftien jaar begon het schaatsseizoen met de NK afstanden. Dat toernooi is in overleg met de coaches van de professionele teams verschoven naar eind december in Heerenveen.

Vorig jaar kwalificeerden Kramer, Bergsma, Olde Heuvel, De Vries en De Jong zich via de NK afstanden voor de eerste 5 kilometers in de World Cup.

Koen Verweij werd toen zesde in Thialf. De voormalig wereldkampioen allround is niet fit en slaat in ieder geval het eerste deel van het huidige seizoen over.

500 meter

Op de 500 meter mogen Ronald Mulder, Kai Verbij, Hein Otterspeer, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis naar het eerste kwartet wereldbekerweekenden. De schaatsers met de vijf snelste tijden plaatsten zich voor de wereldbekers. Het ging niet om een klassement over twee omlopen.

Ronald Mulder was de snelste 500 meter-rijder van de dag. De Zwollenaar maakte indruk met een tijd van 34,89 in de tweede omloop. Zijn jonge ploeggenoot bij Team beslist.nl Kai Verbij kwam in dezelfde rit uit op 34,99.

Lotto-Jumbo-sprinters Otterspeer (35,17), Jorritsma (35,19) en Nuis (35,22) verbeterden zich ook in de tweede omloop en hielden zo Smeekens (35,23) en Michel Mulder (35,31 en 35,33) af van plaatsing voor World Cup.

Smeekens ging in de eerste omloop onderuit op het laatste rechte stuk. Michel Mulder kreeg in de laatste rit van de tweede omloop de kans om nog onder de tijd van Nuis te duiken, maar dat lukte de olympisch kampioen niet.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie