Nieuwe opzet seizoensopening zal wennen zijn voor schaatsers

Voor de Nederlanders begint het schaatsseizoen vrijdag echt. Niet met een NK afstanden, maar wel met een belangrijke wedstrijd, want bij de zogenoemde KNSB Cup in Enschede zijn wereldbekertickets te verdienen.

Tijdens de driedaagse op IJsbaan Twente liggen startbewijzen klaar voor de World Cups in Calgary (13-15 november), Salt Lake City (20-22 november), Inzell (4-6 december) en Heerenveen (11-13 december).

De kwalificatie-eisen zijn simpel: de top vijf van elke afstand is in principe verzekerd van deelname aan het vierluik.

In de afgelopen vijftien jaar begon het schaatsseizoen met de NK afstanden. Dat toernooi is in overleg met de coaches van de professionele teams verschoven naar eind december in Heerenveen.

Deze gewijzigde opbouw van het seizoen komt daardoor vrijwel overeen met het kwalificatieprogramma in olympische winters. "Het aantal selectiemomenten is nu tot een minimum beperkt'', lichtte technisch directeur Arie Koops van de KNSB toe.

Nuis

Voor de schaatsers zal de nieuwe start van het seizoen - zowel wat betreft het toernooi als het decor - wel een aanpassing vergen. "Van mij had het gewoon een NK mogen zijn, het zal heel erg wennen worden. Maar deze kalender kan ook", aldus Michel Mulder tegen NU.nl.

Zijn broer Ronald Mulder verwacht dat het gewoon een mooi toernooi zal worden. "Enschede is een goede baan om wedstrijden op te rijden, snel ook. En de fans staan lekker dicht op elkaar."

"Het is zoals het is. Thialf is aan het verbouwen met als doel dat we straks een mooie, nieuwe schaatstempel hebben. Soms moet je daarvoor wat jaren opofferen."

Kjeld Nuis snapt ook dat de verbouwing van het schaatsstadion in Heerenveen voor een tijdelijke verhuizing van de seizoenstart zorgt. "Maar ik vind het wel superjammer, want het is mooier om een schaatsseizoen in een vol Thialf te beginnen en jezelf direct in the picture te rijden."

Kramer

Hoewel er in Enschede geen titels op het spel staan, kent het openingstoernooi om de KNSB Cup wel degelijk enig sportief belang. Zeker nu de eerste World Cups op de snelle banen in Noord-Amerika zijn, wil iedere schaatser zich daarvoor plaatsen.

Sven Kramer verschijnt vrijdag in Enschede op het ijs voor zijn eerste officiële 5000 meter van het seizoen. Volgens zijn coach Jac Orie staat zijn kopman er in fysiek opzicht aanzienlijk beter voor dan vorig jaar toen hij na diverse operaties aan zijn luchtwegen met een flinke trainingsachterstand begon bij de nieuwe ploeg van LottoNL-Jumbo.

Voor Ireen Wüst, die vrijdag op de 1500 meter zal uitkomen, lijkt juist het tegendeel het geval. De viervoudig olympisch kampioene is door een val tijdens een fietstraining begin oktober in Split nog niet topfit.

Programma KNSB Cup

Vrijdag (15.30 uur-19.40 uur): 5000 meter mannen, 500 meter mannen, 1500 meter vrouwen.
Zaterdag (14.00 uur-17.45 uur): 3000 meter vrouwen, 500 meter vrouwen, 1500 meter mannen.
Zondag (12.00 uur-19.15 uur): 5000 meter vrouwen, 10.000 meter mannen, 1000 meter vrouwen, 1000 meter mannen.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie