Schaatstrainer Jan van Veen heeft woensdag hard uitgehaald naar Koen Verweij. De voormalige coach van Team Corendon noemt de wereldkampioen allround van 2014 "manipulatief en onbetrouwbaar".

De 25-jarige Verweij vertrok afgelopen zomer van Team Corendon naar Team4Gold, de nieuwe ploeg van onder meer Ireen Wüst. De Noord-Hollander reed maar één seizoen voor de formatie van Van Veen en hij werd in april geschorst nadat hij samen met drie teamgenoten een 'coup' gepleegd zou hebben en het vertrouwen in Van Veen en teammanager Chiel Van Praag had opgezegd.

De schaatscoach besloot daarop in mei zijn contract in te leveren. "Ik wilde geen seconde meer met die lui op het ijs", zegt Van Veen in gesprek met de Volkskrant.

"Als het goed gaat, doen sporters dat zelf. Als het minder gaat, ligt het aan iemand anders. Maar wat een narcistische, omhooggevallen figuur ben je als je zo’n brief schrijft. Een jaar of tien geleden had ik het gepikt. Nu heb ik voor mezelf gekozen."

'Grote kampioen'

Van Veen leidde in 2012 een sponsorloze ploeg van vijf mensen en trad een jaar later toe tot de al bestaande schaatsploeg van Corendon. "Van de vijf goede rijders met wie we overgingen, was er één, Verweij, die plots zei: ho even, ik ben de grote kampioen. De rest hoeft niks, ik moet geld verdienen. Ik zei hem: dat gaat niet gebeuren", aldus Van Veen.

Verweij vertrok naar TVM, maar Van Veen nam de olympisch kampioen op de ploegenachtervolging in 2014 toch weer op in zijn ploeg omdat hij zonder ploeg zat. "Dat hadden we natuurlijk nooit moeten doen", zegt Van Veen nu.

De relatie tussen de twee was na het vertrek van Verweij naar TVM al vertroebeld, maar Van Veen besloot de Noord-Hollander toch nog een kans te geven bij Team Corendon. "Verweij kwam met andere ideeën in de ploeg, hoorde ik later. Minder oprecht dan ik van plan was. Het was geen doordacht plan om mij te wippen, maar er zat zo veel oud zeer, dat varkentje moest hij nog even wassen."

"Er is altijd plek voor kritiek en verbetering. Maar als jij als verloren zoon wordt binnengehaald en je zegt al tijdens het seizoen dat je liever een andere trainer wilt, dan had je niet moeten tekenen. Hij is manipulatief en onbetrouwbaar."