Met de zekerheid van een nieuw, driejarig contract bij Lotto-Jumbo gaat Kjeld Nuis het komende schaatsseizoen op jacht naar datgene wat hij de laatste winters vaak net misliep: een grote internationale prijs.

"Ik heb vorig jaar een supergoed seizoen gehad met onder meer een wereldrecord op een laaglandbaan op de 1000 meter, maar die echte grote prijs heb ik niet gepakt. En dat knaagt", zegt Nuis in gesprek met NU.nl.

De 25-jarige Zuid-Hollander eindigde afgelopen februari bij de WK afstanden in Thialf als derde op de 1000 meter, op slechts 0,14 seconde van winnaar Shani Davis. In 2011 en 2012 was hij bij de wereldkampioenschappen al goed voor zilver op zijn favoriete afstand.

"Het is frustrerend als je voelt dat het veroveren van een grote prijs erin zit, maar dat het maar niet lukt. Ik zat vorig seizoen boordevol motivatie omdat ik de Spelen van Sotsji had gemist en die motivatie heb ik nu nog steeds."

Nuis ziet constanter worden in zijn prestaties als een van de belangrijkste doelen voor de komende winter, die tussen 30 oktober en 1 november echt begint met selectiewedstrijden in Enschede voor de wereldbeker.

"In vorige jaren had ik weleens dat ik de trainingsarbeid niet goed genoeg verteerd had waardoor ik net niet fit aan de start stond van een wedstrijd, of er net niet klaar voor was. Al was ik vorig seizoen bij de WK afstanden gewoon goed, dus daar had ik geen excuses."

Contract

Nuis begint het nieuwe seizoen in ieder geval goed, want hij kon maandag bij de ploegpresentatie van Lotto-Jumbo bekendmaken dat hij zijn aflopende contract bij de formatie van coach Jac Orie met drie jaar verlengd heeft, tot en met de Winterspelen van 2018.

"Die zekerheid is heel fijn. Als je contract afloopt, dan is er altijd toch wat onzekerheid, maar nu kan ik me in alle rust voorbereiden op wat komen gaat."

Nuis' oude contract liep tot 1 oktober, dus hij was vrij om met andere ploegen te praten. "Maar het is niet tot onderhandelingen gekomen met een ander team."

"Ik ben tevreden en de ploeg is tevreden. Ik denk dat ik het beste uit mezelf kan halen met dit team en met Jac Orie als trainer/coach, en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Ik heb gewoon veel zin om op deze manier door te gaan."