De internationale schaatsfederatie ISU is maandag verrast en teleurgesteld door een onderzoek naar mogelijk machtsbruik.

De Europese Commissie maakte maandag bekend dat er een onderzoek komt naar de klacht van oud-schaatser Mark Tuitert en voormalig shorttracker Niels Kerstholt over het verbod aan de lucratieve Icederby in Dubai mee te doen.

De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze deelnemen aan wedstrijden die niet door de federatie zijn goedgekeurd.

Icederby is een Zuid-Koreaans idee. Het is de bedoeling dat schaatsers en shorttrackers tegen elkaar strijden op een baan van 220 meter. De sporters kunnen flinke geldprijzen winnen, de initiatiefnemers willen vooral dat het publiek gaat gokken op de uitkomst van wedstrijden.

Integriteit

De ISU laat maandag in een verklaring weten dat regels nodig zijn voor de integriteit van het schaatsen. ''Dat is in het bijzonder belangrijk als er gegokt kan worden."

"De ISU vertrouwt er op dat de regels in overeenstemming zijn met de Europese wet. Ze zijn nodig om de schaatsers te beschermen tegen de ernstige gevaren van corruptie in de sport.''

De regels zijn verder cruciaal om de veiligheid en gezondheid van schaatsters niet in gevaar te brengen tijdens ongeautoriseerde wedstrijden, aldus de ISU. De schaatsfederatie zegt dat het gaat om legitieme zorgen en niet om commerciële overwegingen.