Jorrit Bergsma is van plan om meer aandacht te besteden aan zijn korte afstanden omdat hij in het komend schaatsseizoen wederom mee wil doen aan allroundtoernooien.

"We moeten hem sneller maken op de eerste meters", vertelde Jillert Anema, de coach van Bergsma, woensdag in Heerenveen bij de presentatie van hun ploeg Team Clafis. "We zullen meer aan de 500 meter gaan doen, zonder dat het ten koste gaat van zijn duurvermogen."

De 29-jarige wereldkampioen op de 10 kilometer werd vorig jaar vierde bij het NK allround, de eerste keer dat hij startte bij een toernooi over de grote schaatsvierkamp. Daardoor mocht Bergsma als reserve mee naar het EK allround, maar daarvoor bedankte hij. De Fries probeerde zich later in de winter nog te kwalificeren voor het WK allround in Calgary, maar dat lukte niet.

"Het is geen hoofddoelstelling, maar het zou wel leuk zijn als het me dit seizoen lukt om me te plaatsen voor het EK of WK", zei Bergsma. "Maar ik moet eerst maar eens het NK allround goed door zien te komen.''

"Het voornaamste doel is altijd maar weer beter worden. En er zit nog rek in, absoluut. Vooral op de kortere afstanden. Op de 1500 meter kan ik misschien nog wel de meeste progressie boeken. Dat helpt me dan meteen om een nog snellere 5000 meter te rijden en een betere allrounder te worden. Als ik goed ben op de juiste momenten kan het een mooi seizoen worden.''

Beste stayer

Als olympisch en wereldkampioen op de 10.000 meter wil Bergsma sowieso zijn status als beste stayer prolongeren. Maar de kopman van Team Clafis aast ook weer op overwinningen op de massastart en de marathons.

"Ik zie die wedstrijden als een goede voorbereiding op mijn programma op de langebaan. Het gaat goed samen, het is nog nooit voor mij te veel geweest. Dat is een kwestie van goed plannen en laat dat maar aan mijn coach Jillert Anema over.''

Het moet er mede voor zorgen dat Bergsma komend seizoen ook op de 5000 meter Sven Kramer van zijn troon kan stoten. Afgelopen februari moest hij bij de WK afstanden nog genoegen nemen met zilver achter de kopman van Lotto-Jumbo.

"Elk jaar zit er bij mij op de 5000 meter nog vooruitgang in. Hoe kort ik nu op Sven zit, weet ik niet. Maar als ik de stijgende lijn kan vasthouden, kom ik steeds dichterbij. Of Sven moet natuurlijk nog wat harder gaan. Het gaat in elk geval weer een mooie strijd worden.''

Schouten

Inclusief Bergsma bestaat Team Clafis, een gecombineerde langebaan- en marathonploeg, uit elf mannen en vier vrouwen. De belangrijkste aanwinst is Irene Schouten, de wereldkampioene massastart.

Arjan Stroetinga, die in februari bij de mannen de eerste wereldtitel veroverde op de massastart, is de ploeg van Anema trouw gebleven, net als onder anderen Erik Jan Kooiman, de verrassende winnaar van WK-zilver op de 10 kilometer, en de Amerikaanse topsprintster Heather Richardson, olympisch medaillewinnares Carien Kleibeuker en Carlijn Achtereekte.

Het schaatsseizoen begint voor de Nederlanders van 30 oktober tot en met 1 november met een World Cup selectiewedstrijd in Enschede. Deze wedstrijd komt in de plaats van de NK afstanden, die nu pas in de dagen na kerst worden gehouden.