Het onderdeel massastart is officieel toegevoegd aan het schaatsprogramma voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018.

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dat maandag besloten bij een vergadering in Lausanne.

Vorig jaar juni stemde de internationale schaatsbond ISU op zijn eigen congres in Dublin al unaniem voor toevoeging van het nieuwe onderdeel aan het olympische programma.

Het is nog onduidelijk onder welke voorwaarden de wedstrijd zal worden verreden. Zo is het nog niet bekend hoeveel schaatsers elk land mag afvaardigen bij dit onderdeel.

Ook is nog niet volledig duidelijk wat dit voor gevolgen heeft voor de opzet van de 500 meter. In het voorstel van de ISU zou de toevoeging van de massastart ervoor zorgen dat er in Pyeongchang nog maar één 500 meter wordt verreden in plaats van de twee omlopen zoals dat sinds 1998 bij de Spelen het geval is.

WK

De massastart is vanaf het seizoen 2011/2012 een officieel onderdeel in de World Cup en stond eerder dit jaar voor het eerst op het programma bij de WK afstanden.

De titels in Thialf gingen naar Arjan Stroetinga en Irene Schouten.

De massastart is in feite een verkorte versie van een marathonwedstrijd. Bij de WK reden zowel de mannen als de vrouwen zestien ronden. De ISU hoopt dat dit onderdeel schaatsen interessanter kan maken voor de fans.

Curling

Het IOC bracht in nog drie sporten veranderingen aan het olympische programma aan.

In het snowboarden verdwijnt de parallelslalom na één Spelen en is Big Air nieuw. De Nederlandse Cheryl Maas werd vorig jaar bij een wereldbeker in Istanbul nog derde bij dit spectaculaire onderdeel.

Bij het alpine skiën vindt in 2018 ook een teamevenement plaats, terwijl bij curling het onderdeel 'mixed doubles' is toegevoegd. Hierbij wordt gespeeld met een team bestaande uit één man en één vrouw in plaats van met teams van vier mannen of vier vrouwen.

Tot drie jaar voor een Spelen kunnen onderdelen worden toegevoegd of verwijderd van het programma.