Jan Blokhuijsen heeft de knoop doorgehakt en vertrek bij Team Corendon. Dat meldt de schaatsploeg donderdag.

De allrounder die openlijk botste met coach Jan van Veen kiest vanuit sportief oogpunt voor een andere manier om zich voor te bereiden op het komende seizoen, maar heeft nog geen nieuwe ploeg gevonden.

Van Veen vertrok eerder al bij Corendon. Hij zag voor zichzelf geen toekomst meer bij de equipe. Peter Kolder is de opvolger van Van Veen.

De 26-jarige Blokhuijsen kende twee jaar geleden nog wel een sterke start bij de formatie, met onder meer een Europese titel en goud en zilver bij de Olympische Spelen in Sotsji, maar besloot afgelopen winter al vroeg een punt te zetten achter zijn seizoen.

"In de voorbereiding ging het prima. Maar dat zag ik niet terug op het ijs", verklaart Blokhuijsen. "Na het NK allround heb ik besloten om voortijdig het seizoen te beëindigen. Ik had het nodig om de batterij weer op te laden."

Na een periode waarin hij het plezier weer heeft teruggevonden, kwam de Noord-Hollander tot de conclusie dat hij behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging. "Dat zal niet bij Team Corendon zijn."

"Ik heb een super eerste seizoen gehad bij de ploeg met de Europese titel en de twee olympische medailles als absolute hoogtepunten. Daar ben ik nog altijd ontzettend trots op en daar ben ik de hele ploeg en de sponsor erg dankbaar voor."

Frisse omgeving

Blokhuijsen heeft goed nagedacht hoe hij verder wil na zijn teleurstellende afgelopen seizoen. "Een moeilijke keuze, maar mijn toekomst ligt niet bij Team Corendon. Dat heeft alles te maken met hoe ik zelf wil werken. Een frisse en nieuwe omgeving is wat ik zoek."

"Die heb ik nog niet gevonden, want ik heb nog geen nieuwe ploeg. Via het skeeleren wil ik straks fit aan de start van het nieuwe schaatsseizoen staan."

Teammanager Chiel van Praag betreurt de beslissing van Blokhuijsen, maar toont wel begrip. "We hadden hem graag voor Team Corendon willen behouden. Hij heeft tenslotte de beste prestaties in zijn carrière tot nu toe bij ons laten zien. Ik wens hem alle succes toe in de rest van zijn schaatsloopbaan."

In dienst van de ploeg waar ook Koen Verweij onder contract staat, legde Blokhuijsen in 2014 beslag op de Europese titel allround, zilver op het WK allround, goud op de olympische achtervolging, zilver op de olympische 5000 meter en goud op de wereldbeker ploegenachtervolging.