Marrit Leenstra heeft zondag ondanks een derde plek bij de World Cup-finale Erfurt net naast de eindzege gegrepen op de 1000 meter. Irene Schouten wist zich door een val niet tot eindwinnares te kronen op de massastart.

Brittany Bowe pakte de dagwinst op de 1000 meter en bleef Leenstra zo drie punten voor in het wereldbekerklassement.

De Amerikaanse was duidelijk de beste in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle. De wereldkampioene op de kilometer bleef met 1.14,61 bijna een seconde onder haar eigen baanrecord (1.15,34) en bleef landgenote Heather Richardson (1.15,13) in de daguitslag ruim een halve tel voor.

Leenstra klokte met 1.15,78 de derde tijd. Daardoor ging ze de Chinese klassementsleidster Qishi Li, die als zesde eindigde in 1.16,76, voorbij, maar kwam ze net tekort om Bowe van zich af te houden.

De Friezin had zaterdag al wel de eindzege op de 1500 meter gepakt.

De 27-jarige Bowe miste de eerste twee wereldbekers in Obihiro en Seoul, maar won drie van de laatste vijf 1000 meters in World Cup-verband en eindigde twee keer als tweede. Leenstra won de kilometer in Obihiro en pakte daarna nog twee keer zilver en één keer brons.

Boer

Margot Boer was zondag de tweede Nederlandse in Erfurt. De pupil van Marianne Timmer klokte 1.17,87 en eindigde daarmee als negende.

Thijsje Oenema (1.19,67) en Roxanne van Hemert (1.20,36) werden respectievelijk veertiende en vijftiende en sloten zo de rij bij de wereldbekerfinale.

Bowe eindigde de vorige twee seizoenen nog als tweede in het wereldbekerklassement op de 1000 meter, beide keren achter Richardson. In totaal is het de elfde keer dat een Amerikaanse aan het eind van het seizoen de beste schaatsster op de kilometer is in de World Cup. Dit klassement is nog nooit gewonnen door een Nederlandse.

Massastart

Martina Sablikova won zondag de laatste massastart van het seizoen. De Tsjechische, die eerder op de dag al de beste was op de 3 kilometer, reed in de slotfase weg uit het peloton en kwam solo over de streep.

Schouten begon de laatste race van het seizoen met een achterstand van tien punten op klassementsleidster Ivanie Blondin uit Canada, maar ze ging in de eindsprint onderuit en kon de eindzege vergeten. Die ging nu naar Blondin.

De Nederlandse won dit seizoen nog de massastart bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn en Hamar en werd een maand geleden de eerste wereldkampioene op dit relatief nieuwe onderdeel.

Schouten kwam uiteindelijk als zestiende en laatste over de streep. Mariska Huisman sloot haar schaatscarrière af met een tiende plaats.

Richardson eindigde als vierde en verzekerde zich zo van de Grand World Cup, de prijs van alle wereldbekerafstanden bij elkaar opgeteld die goed is voor een bonus van 20.000 dollar.

Overzicht: Uitslagen en standen World Cup-finale | Joling en Valkenburg op podium bij laatste 3 kilometer van seizoen