Kjeld Nuis is er zondag bij de World Cup-finale in Erfurt niet in geslaagd de eindzege te pakken op de 1500 meter. Denny Morrison greep de dagwinst en klom zo van de vijfde naar de eerste plek. Michel Mulder veroverde zilver op de 500 meter.

Nuis, die dit seizoen begon met een zege in Obihiro en ook nog een keer derde (Seoul) en tweede (Hamar) werd op de 1500 meter, begon de dag als klassementsleider met een voorsprong van 77 punten op Morrison, maar kwam in Duitsland niet verder dan de zesde plaats in 1.47,55.

Een plaats bij de eerste drie was voor de Nederlander voldoende geweest voor de eindzege op de schaatsmijl.

De Canadees Morrison klokte met 1.46,15 de winnende tijd en sloeg zo een dubbelslag. De Noor Sverre Lunde Pedersen (1.46,51) pakte zilver en eindigde ook als tweede in het eindklassement. De Belg Bart Swings (1.46,81) was derde in daguitslag.

De 29-jarige Morrison was nog niet eerder de beste in een wereldbekerklassement. Wel werd hij al twee keer derde op de 1500 meter. Hij volgt Koen Verweij op als eindwinnaar op de schaatsmijl en is na Neal Marshall in het seizoen 1994/1995 de tweede Canadees met deze prijs op zijn erelijst.

Thomas Krol was zondag de beste Nederlander in de daguitslag. Met 1.47,16 eindigde de schaatser van beslist.nl als vijfde. Wouter olde Heuvel (1.48,19) werd zevende in het veld van elf rijders.

Nuis moest zaterdag de eindzege op de 1000 meter al aan Pavel Koelizjnikov laten.

500 meter

Eerder op de middag pakte Michel Mulder bij de laatste 500 meter van het seizoen wederom zilver. De Rus Roeslan Moerasjov boekte in Erfurt bij afwezigheid van landgenoot Koelizjnikov zijn eerste wereldbekerzege.

De wereldkampioen had zich zaterdag met zijn achtste dagzege al verzekerd van de eindoverwinning in de wereldbeker op de 500 meter en liet zondag verstek gaan.

De 22-jarige Moerasjov nam de honneurs waar en pakte goud in 34,97. Mulder klokte 35,10 en reed daarmee op duizendsten dezelfde tijd als de Canadees Laurent Dubreuil. Zaterdag werd de Nederlander nog tweede achter Koelizjnikov.

Jorritsma

Jan Smeekens was de tweede Nederlander in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle op de zevende plaats. De sprinter van Lotto-Jumbo noteerde 35,28.

Gerben Jorritsma, die zaterdag nog brons veroverde op de 500 meter, kwam een dag later niet verder dan de tiende plaats in 35,48. De 21-jarige schaatser van Lotto-Jumbo werd in zijn rit wat gehinderd door Pim Schipper, die met 35,68 twaalfde werd.

Michel Mulder was door zijn derde podiumplek van het seizoen de beste Nederlander in het eindklassement van de 500 meter op plek vier.

Massastart

Jorrit Bergsma kwam op de massastart, de laatste race van het schaatsseizoen, net tekort voor de zege. De Belg Bart Swings troefde de Nederlander in de sprint met 0,02 seconde af. Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen eindigde als derde.

Wereldkampioen Arjan Stroetinga kwam niet verder dan de tiende plek.

De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee was niet in Erfurt, maar was al zeker van de eindzege op dit relatief nieuwe onderdeel.

Overzicht: Uitslagen en standen World Cup-finale | Joling en Valkenburg op podium bij laatste 3 kilometer van seizoen