Stefan Groothuis vertrekt na zeven succesvolle jaren onder coach Jac Orie naar beslist.nl, omdat de 33-jarige schaatser nog één keer op zoek wil gaan naar een nieuwe uitdaging in zijn carrière.

"Het is goed om na zeven topjaren iets nieuws te gaan doen", zegt Groothuis zondag in gesprek met NU.nl. "Dat is de belangrijkste reden voor mijn overstap. Ik wilde nog een keer wat anders proberen en dat kan bij beslist.nl."

De voormalig wereldkampioen sprint is in de afgelopen jaren al vaker gepolst door andere ploegen, maar hij hield de boot altijd af.

"Tot de Spelen van vorig jaar wilde ik niet benaderd worden, het ging ook supergoed in de ploeg. Nu moet ik eerlijk naar mezelf kijken en zeggen dat ik een nieuwe prikkel nodig heb."

Technisch

Groothuis verwacht dat zijn toekomstige coach Gerard van Velde hem die nieuwe stimulans het beste kan geven.

"Gerard is technisch heel goed bezig met zijn schaatsers, hij staat zelf ook altijd nog op het ijs. Ik denk ook dat als de prikkels op een gegeven moment minder goed doorkomen, dat het goed is als een ander er een keer naar kijkt."

Groothuis komt bij beslist.nl weer terecht in een echte sprintersploeg, met rappe mannen als Ronald en Michel Mulder. Bij Lotto-Jumbo was sinds afgelopen zomer door de komst van Sven Kramer ook een allroundtak.

"Maar dat heeft niet per se iets te maken met mijn keuze. Ik denk wel dat beslist.nl een heel snelle ploeg is met goede sportmannen, waarmee ik supergoed kan gaan samenwerken."

De in Empe geboren sprinter zal voor één jaar gaan tekenen bij zijn nieuwe ploeg. "Beslist.nl wilde wel langer, maar ik ga nu per jaar bekijken wat ik zelf wil."

Minder seizoen

Groothuis geeft toe dat hij zijn mindere seizoen, die hij zaterdag afsloot met een tiende en voorlaatste plaats op de 1000 meter bij de World Cup-finale in Erfurt, heeft mee gewogen in zijn beslissing om bij Lotto-Jumbo te vertrekken.

"Dat heeft er zeker mee te maken. En als ik dan nog een keer wat anders wil, moet het nu op mijn leeftijd."

De zesvoudig Nederlands kampioen sprint vierde zijn grootste successen onder Orie met zijn wereldtitel sprint in 2012 en het absolute hoogtepunt uit zijn carrière, de olympische titel vorig jaar op de 1000 meter in Sotsji.

Toch vond Groothuis het niet lastig om zijn coach te vertellen dat de samenwerking volgend seizoen voorbij zal zijn. "Het is in goed overleg gegaan. Jac snapt dat ik een nieuwe uitdaging wil."

"Er is niks geks gebeurd. Dat is soms zo bij dit soort overstappen, maar mijn contract bij Lotto-Jumbo loopt af en ik vertrek nu voor iets nieuws. Het is eigenlijk heel simpel."

Groothuis verruilt Lotto-Jumbo voor team beslist.nl