Jorrit Bergsma betreurde zaterdag na de openingsdag van de wereldbekerfinale in Erfurt de absentie van nogal wat grote namen.

"Dat is heel jammer. Je moet ook eigenlijk het schaatsseizoen niet willen afsluiten met dit toernooi. Het valt niet mee om nog scherp te blijven voor deze wedstrijden. Er waren niet voor niets zoveel afmeldingen'', liet de 29-jarige Fries bij de NOS weten. "De opbouw van het seizoen is zo eigenlijk niks."

Ook over zijn winnende race in een tijd van 6.17,49, tevens goed voor zijn derde eindzege op rij in het wereldbekerklassement over 5000 en 10.000 meter, was Bergsma niet helemaal tevreden.

"Het was geen rit uit het boekje. Ik had het baanrecord van Kramer in mijn hoofd'', verwees hij naar de tijd van 6.16,02 uit 2009 van zijn afwezige rivaal.

"Ik had rondjes van 29,5 willen rijden, maar ik had moeite om op de juiste basissnelheid te komen en ook vast te houden. In de slotfase zette ik iets te vroeg een versnelling in, waardoor ik in de laatste ronde weer verlies leed. Maar goed, met deze zege mag ik al met al toch niet klagen.''

Bergsma slaat dubbelslag door zege bij wereldbekerfinale | Overzicht: Uitslagen, standen en programma World Cup-finale