Bob de Jong beëindigde zaterdag zijn negentiende wereldbekerseizoen en de 38-jarige Nederlander wil ondanks rugproblemen in de laatste weken van de winter ook volgend jaar gewoon blijven schaatsen.

"Als ik had willen stoppen, dan had ik wel geroepen dat dit mijn laatste race was", vertelde De Jong na zijn zesde plaats op de 5 kilometer bij de World Cup-final in Erfurt aan de NOS.

"Zo zit ik er helemaal niet in. Ik ben volop bezig om naar volgend jaar te kijken, om een goede omgeving te creëren waar ik stappen kan maken. Ik zie mezelf niet direct nog stappen maken in tijden, maar ik zie wel dat ik nog 6.20 kan rijden op de 5 kilometer."

"En als de jonge rijders me er dan afrijden, dan is dat zo en kan ik altijd nog kijken hoe ik erop sta. Het einde van mijn carrière mag wel naderen, maar het schaatsen is nog veel te mooi. Ik geniet nog elke dag."

Hernia

De Jong kende een goed voorseizoen, maar kreeg in januari een grote klap omdat hij zich niet wist te plaatsen voor de WK afstanden. In de aanloop naar zijn laatste race van het seizoen in Erfurt kreeg de voormalig olympisch kampioen 10 kilometer vervolgens last van zijn rug.

"Ik heb echt met mijn rug zitten knoeien. Vorige week kon ik geen drie minuten rijden. Dat is lastig als je zes minuten moet rijden op de 5 kilometer."

De rijder van New Balance zat dicht tegen een ernstige blessure aan. "Het was een beginsel van de verschijnselen van een hernia. Daar was ik heel vroeg bij, ik ben heel goed behandeld en vanaf afgelopen maandag kon ik mijn rondjes weer rijden. Vandaag heb ik met een pijnstiller gereden en morgen moet ik de reactie afwachten."

De Jong benadrukte dat de kwetsuur niks met ouderdom te maken had. "Het was onoplettendheid, vermoeid zijn en dan toch willen trainen. Ik maakte een verkeerde beweging en toen schoot het erin."

De stayer kon afgelopen maandag pas weer zijn eerste rondjes schaatsen. "Ik ben dus waanzinnig blij met mijn tijd van 6.23 hier in Erfurt. Ik ben blij dat ik dit gevoel aan het eind van de winter nog heb kunnen hebben."

Bergsma slaat dubbelslag door zege bij wereldbekerfinale | Overzicht: Uitslagen, standen en programma World Cup-finale