Marrit Leenstra veroverde zaterdag voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldbeker op de 1500 meter. Voor de schaatsster van Team Corendon een mooie prijs na een naar eigen zeggen "mager seizoen".

"Deze wereldbeker zegt me wel veel", zei Leenstra, die vierde werd op de laatste 1500 meter in Erfurt en zo de Amerikaanse Heather Richardson net voor bleef in het eindklassement, tegen de NOS.

"Ik wilde deze wereldbeker zeker graag winnen. Ik zat voor deze World Cup-finale toch naar de punten te kijken en dan is het opeens heel belangrijk"

"Ik heb één wereldbekerweekend niet gereden, in Hamar, omdat dat beter uitkwam met het oog op de WK afstanden. Maar dat vond ik meteen heel jammer, zeker voor het klassement. Ik heb het geluk gehad dat meer schaatssters er eentje hebben afgezegd."

De Friezin hield in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle ondanks een sterke opening uiteindelijk maar één honderdste over op de vijfde plek, die niet genoeg was geweest voor de wereldbeker. "Het was superzwaar, ik denk dat ik dit jaar nog niet zulke zere benen heb gehad."

Allrounden

Leenstra kende een minder seizoen omdat ze door een diskwalificatie bij het NK allround naast alle grote allroundtoernooien greep en vervolgens ook geen medailles pakte bij de WK afstanden. Met de eindzege in Erfurt sloot ze het postolympische jaar toch nog goed af.

"Ik heb dit seizoen gemerkt dat ik op de 3 kilometer de aansluiting weer een beetje heb gevonden met de andere meiden. Ik zit er nog wel achter, maar ik wil volgend seizoen nog een keer gaan proberen me op het allrounden te richten. En dan wil ik wél meedoen aan het EK en WK."

Leenstra verovert wereldbeker op 1500 meter met vierde plaats | Overzicht: Uitslagen, standen en programma World Cup-finale