Tjaart Kloosterboer is per direct opgestapt als bestuurslid van de KNSB uit protest tegen de procedure rond de benoeming van een nieuwe voorzitter.

De KNSB zit midden in een proces van bestuurlijke vernieuwing waarbij het huidige model met een algemeen bestuur vaarwel wordt gezegd en een raad van toezicht zal worden geïnstalleerd. 

Woensdagavond presenteerde de KNSB tijdens een informele ledenraad in Utrecht nog Bernard Fransen als beoogd nieuwe voorzitter die leiding zou geven aan de Raad van Toezicht. Deze Raad van Toezicht vormt samen met de Ledenraad en een directeur-bestuurder de nieuwe bestuurlijke structuur van de KNSB.

De gewesten zien echter liever dat huidig voorzitter Roel Dekker aanblijft als preses van de schaatsbond, hoewel hij door de selectiecommissie niet is aangedragen als kandidaat-bestuurslid.

Kloosterboer is bang dat door de crisis tussen bestuur, selectiecommissie en de ledenraad de KNSB 'uit elkaar dreigt te vallen.'

Kramer

Ook Sven Kramer, als lid van de atletencommissie aanwezig bij de ledenraadvergadering van afgelopen woensdag, maakt zich ernstige zorgen.

''Die hele vergadering was een beschamende vertoning. Mensen lieten elkaar niet eens uitpraten'', zegt Kramer tegen De Telegraaf.

"Maar het ergste is nog dat die gewesten alleen maar met hun eigen belang en eigen positie bezig zijn, in plaats van met het belang van het schaatsen. De topsport en breedtesport hebben elkaar nodig. Maar er zijn mensen die dat niet willen zien.”