Titelverdediger Nederland heeft zich zaterdag bij het WK shorttrack geplaatst voor de finale van de relay. Grote concurrent Rusland redde het door een valpartij niet.

Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Sjinkie Knegt en Mark Prinsen eindigden na een spectaculaire slotfase achter Hongarije als tweede in hun halve finale, wat genoeg was voor kwalificatie voor de eindstrijd van zondag.

Knegt moest in de slotronden nog flink aanzetten om Groot-Brittannië voor de blijven. Slotrijder Jack Whelbourne viel in de laatste bocht, waarna Oranje zeker was van een finaleplaats.

Met nog zo'n tien rondes te gaan in de race van 5 kilometer ging het Russische kwartet ook onderuit. De ploeg, die Nederland in januari bij het EK in Dordrecht van de titel afhield, was zo kansloos voor een finaleplaats.

Naast Hongarije neemt Nederland het zondag in de eindstrijd ook op tegen China en Zuid-Korea, die Canada en de VS uitschakelden.

Vorig jaar veroverden Breeuwsma, Van der Wart en Knegt samen met de inmiddels gestopte Niels Kerstholt de wereldtitel op dit onderdeel.

Vrouwen

De Nederlandse vrouwen hadden zich niet geplaatst voor de aflossing op het WK.

Italië, Hongarije, Zuid-Korea, China en Japan zullen zondag de finale rijden. Canada, de nummer twee van vorig jaar, redde het verrassend niet in de halve eindstrijd.

Overzicht: Uitslagen en programma van het WK shorttrack