Sjinkie Knegt staat derde na de eerste dag van het WK shorttrack in Moskou. De Nederlander pakte zilver op de 1500 meter en eindigde als vierde en laatste in de finale van de 500 meter.

De Rus Semen Jelistratov pakte goud op de 1500 meter, de eerste finale van zaterdag, en gaat halverwege het toernooi in eigen land aan de leiding met 36 punten. De Chinees Dajing Wu schreef de 500 meter op zijn naam en staat tweede met 34 punten, terwijl Knegt er 29 heeft.

Zondag volgen nog de finalerondes van de 1000 meter en daarna de 3000 meter superfinale voor de beste acht schaatsers uit het klassement.

Knegt reed in de eindstrijd van de 500 meter vrijwel de hele race achteraan en kon ook in de slotronde geen plek meer opschuiven. Achter Wu pakte de Hongaar Sandor Shaolin Lin zilver en werd de Chinees Tianyu Han derde.

Knegt zag dat drie van zijn grootste concurrenten om de algehele wereldtitel, Charles Hamelin, Victor An en Jelistratov, al voor de finale van de 500 meter werden uitgeschakeld.

Daan Breeuwsma, finalist op de 1500 meter, strandde in de kwartfinales van de 500 meter. Freek van der Wart redde het vrijdag niet in de kwalificaties.

1500 meter

Knegt probeerde in de finale van de 1500 meter in de laatste bocht buitenom naar de zege te rijden en de Europees kampioen kwam ook heel dichtbij. Na een zeer spannende finish tussen de eerste vier schaatsers drukte Jelistratov zijn schaats echter net wat eerder op de streep.

Het brons ging naar drievoudig olympisch kampioen Hamelin uit Canada. De Rus An, de grote rivaal van Knegt, kwam niet verder dan de vijfde stek, net voor Breeuwsma die knap de finale had gehaald.

Knegt, die de finale had bereikt nadat hij in de halve eindstrijd gehinderd was door Tianyu Han, werd vorig jaar nog negende op de 1500 meter bij het WK.

Freek van der Wart werd uitgeschakeld in de halve finales.

Vrouwen

Rianne de Vries redde het bij haar debuut op een WK in het individuele toernooi niet in de halve finales van de 1500 meter. De Friezin eindigde als vijfde in haar heat en zo als vijftiende op de eerste afstand.

De wereldtitel op de mijl ging naar de 24-jarige Italiaanse Arianna Fontana. De vijfvoudig Europees kampioene weerstond in de finale knap het Zuid-Koreaanse geweld en bleef titelverdedigster Shim Suk-Hee en diens landgenote Choi Min-Jeong voor.

De zege op de 500 meter ging naar specialiste Kexin Fan uit China, voor Europees kampioene Elise Christie uit Groot-Brittannië en Fontana.

De Italiaanse gaat na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement met 47 punten. Fan (34) en Choi (21) staan ook op het virtuele podium, al hebben Shim en Christie ook 21 punten na twee afstanden.

Knegt dacht even dat hij goud had gepakt op 1500 meter | Overzicht: Uitslagen en programma van het WK shorttrack