Michel Mulder maakte zich na de eerste dag van het WK sprint in Astana geen illusies dat hij zijn titel kan prolongeren.

"Ik doe niet meer mee voor de winst'' sprak de Zwolse schaatser een tikje bedrukt. "Maar ik ben nog niet klaar hier. Ik ben nog strijdbaar en voel me nog niet kansloos voor het podium. Ik moet zondag weer een goede 500 meter rijden en dan daarna revanche nemen voor mijn eerste 1000 meter. Die sloeg helemaal nergens op.''

Mulder kon zijn tweede plaats op de 500 meter op de dubbele afstand geen passend vervolg geven. De tweevoudige wereldkampioen eindigde op de tiende plaats met een tijd van 1.10,02.

Daardoor zakte hij naar de vijfde plaats in het tussenklassement, op 0,74 seconde van de Russische koploper Pavel Koelizjnikov.

"Met een tijd van 1 minuut en 10 seconde hoor je eigenlijk niet thuis op dit WK'', zei Mulder een tikje cynisch. "Mijn eerste volle ronde was al niet snel genoeg en in mijn tweede ronde toonde ik te veel verval. Zo doe je voor spek en bonen mee. Ik geef echter niet op.''

Overzicht: Uitslagen en programma WK sprint | Otterspeer: 'Hoop dat Koelizjnikov zondag weer chagrijnig is'