Thijsje Oenema ziet de Amerikaanse Brittany Bowe als de grote favoriet voor het WK sprint dat zaterdag in Astana begint, maar vindt haar niveau niet onbereikbaar.

"Haar 1000 meter is ijzersterk en op de 500 meter toont ze voortdurend progressie. Ook Heather Richardson laat dit seizoen heel mooie dingen. Wat mij betreft, zijn beiden echter niet onbereikbaar qua niveau", stelt de Nederlands kampioene.

Oenema begint zaterdag in Kazachstan aan haar vierde WK sprint. "Ik ga er met open vizier in. Een concreet doel heb ik niet. Als ik na vier races de conclusie kan trekken, dat ik niets heb laten liggen, moet ik tevreden zijn, ongeacht mijn plaats in het eindklassement."

In 2013 belandde Oenema in Salt Lake City op de vierde plek, tot dusver haar beste klassering bij de WK sprint. "Natuurlijk hoop ik deze keer wel op het podium te eindigen, maar ik kijk voornamelijk naar mezelf. De concurrentie heb ik niet in de hand, die kan ik moeilijk tegenhouden."

"Veel bij mij zal afhangen van mijn 1000 meter. Dat wordt een kwestie van er zo hard mogelijk invliegen en zo lang mogelijk technisch goed blijven rijden. Daarna, als het lichaam gaat protesteren, wordt het knokken. Als de man met de hamer te vroeg komt, doe je gelijk niet meer mee. Die komt pas na de finish, als het goed is."

Goede vorm

Oenema sluit in Astana voor zichzelf in elk geval niets uit. "Het goede gevoel en de goede vorm die ik bij de NK sprint in januari in Groningen had, zijn nog steeds aanwezig, even afgezien van dat koutje dat ik een paar dagen geleden heb opgelopen. Ik reken erop dat ik zaterdag weer topfit aan de start sta."

De Nederlandse is niet honderd procent fit. "Ik heb last van enige keelpijn en verkoudheid. Daar wil ik zo snel mogelijk weer vanaf." Oenema schudt daardoor even geen handen in IJspaleis Alau.

Ze neemt het lichamelijk ongemak voor lief in Kazachstan. "We hebben elkaar in de ploeg een beetje aangestoken", doelt ze onder anderen op teamgenoot Margot Boer, die in Astana net is hersteld van buikgriep. "Bij mij is het gelukkig geen griep geworden. Ach, als je een beetje ziek bent, krijg je altijd een kleine terugslag. Ik vertrouw er echter op dat ik in het weekeinde weer vol gas kan geven."