Niki Wories zal Nederland tussen 23 en 29 maart vertegenwoordigen bij de WK kunstrijden in Sjanghai. De selectiecommissie kunstrijden van de KNSB heeft besloten de 18-jarige Almeerse uit te zenden nadat ze de afgelopen weken aan de eisen van de internationale bond ISU voldeed.

Wories wordt zo de eerste Nederlandse kunstrijdster op een WK sinds Manouk Gijsman in 2010.

De rijdster van De Drechtsteden Dordrecht behaalde vorige week op de Bavarian Open in Oberstdorf de vereiste technische score voor de korte kür. Afgelopen weekeinde deed ze dat bij de Challenge Cup in Den Haag voor de vrije kür. Op beide sterk bezette ISU-wedstrijden pakte ze het brons.

"Deze uitzending is de eerste stap in de internationale ambitie die we hebben", zegt Arie Koops, directeur sport van de KNSB, woensdag in een persbericht.

"De komende jaren gaan we voor top zestien, top twaalf op het WK met in ons achterhoofd deelname aan de Olympische Spelen. Dit is de eerste belangrijke stap in dat traject en daar zijn we blij mee."

"Niki heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen maanden. Het geeft ons ook vertrouwen dat we op de goede weg zijn met het kunstrijden in Nederland'', zei Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden binnen de schaatsbond.

Wories zal tussen 2 en 8 maart in het Estse Tallinn eerst nog deelnemen aan de WK voor junioren.