Shani Davis is er niet zeker van dat zijn schaatscarrière nog jaren zal duren. De Amerikaan baalt van zijn prestaties.

De laatste aansprekende internationale prestatie van de 32-jarige Davis dateert van 2011, toen hij wereldkampioen werd op de 1000 meter.

Volgens Davis heeft hij het fysiek zwaarder gekregen de laatste jaren, zo zegt hij woensdag bij de NOS. "Ik voel me nog steeds een kind, maar mijn lichaam denkt daar soms anders over."

Mochten zijn prestaties op korte termijn niet verbeteren, dan ziet de olympisch kampioen op de 1000 meter van 2006 en 2010 weinig perspectief voor zichzelf.

"Ik geef mezelf nog een jaar. Als het dan niet anders is, stop ik. Ik ben geen schaatser voor de middenmoot." 

Ploeg

Davis hoopt nog voor een ommekeer te kunnen zorgen door op een andere manier te gaan trainen. Bij voorkeur sluit hij zich aan bij een ploeg. "Ik wil een team. Met een coach, een goede fysiotherapeut en goede schaatsers om mij heen."

"Ik denk dat er nog een goed seizoen in zit. Maar dan zal ik alles perfect moeten doen. Te beginnen bij een goede zomer draaien."

Zijn leeftijd gaat een rol spelen, zo merkt Davis. "De basis is er wel, maar ik mis kracht en snelheid. Hoe ouder je wordt, hoe meer je die kwaliteiten moet bijhouden."

Davis komt deze week in actie bij de WK afstanden in Heerenveen, die van 12 tot en met 15 februari worden verreden in Thialf.

Hoe ziet het programma van de WK afstanden eruit?