Sven Kramer bracht dinsdagochtend zijn besluit officieel naar buiten, maar de keuze dat hij donderdag niet zal starten op de 10 kilometer bij de WK afstanden had de Fries voor zichzelf al veel eerder genomen.

"Eigenlijk had ik de beslissing al genomen toen het schema van de WK bekend werd", vertelde Kramer later op dinsdag bij een persmoment in Wolvega. "Toen wist ik direct dat het heel lastig zou worden."

De 28-jarige kopman van Lotto-Jumbo, die eerder al afzegde voor de 1500 meter, doelt daarmee op het feit dat de langste afstand donderdag direct op de eerste dag van de WK in Thialf op het programma staat en dat zijn belangrijkste doelen - de ploegachtervolging (vrijdag) en de 5 kilometer (zaterdag) - daarna nog volgen.

"Mijn liefde voor de sport is zo groot dat ik niet graag afzeg, maar als je er rationeel over nadenkt, dan moet ik zeggen: ik start niet. Of ik wel gereden had als de volgorde van de 5 en 10 kilometer was omgedraaid? Ja, dat denk ik wel. Het gaat er ook om dat je je kansen vergroot."

"Natuurlijk rijd ik het liefst alles, en iedereen aan gort. Maar dan moet je wel je momenten uitkiezen, en dan moet je ook nú de juiste keuzes maken."

Voorbereiding

Die keuzes worden ook mede ingegeven door de voorbereiding van Kramer op het huidige seizoen. Onder zijn nieuwe coach Jac Orie richtte hij zich vooral op de 1500 en 5000 meter, en minder op de 10 kilometer.

"Het is daarom een beetje onzinnig om de illusie te hebben dat ik opeens een heel goede 10 kilometer ga rijden, terwijl ik me de hele zomer eigenlijk op een ander doel gefocust heb. Ook omdat ik weet wat je ervoor moet doen om in Thialf een tijd van 12.45 te rijden."

"En half werk, dat past gewoon niet bij mij. Ik wil weten dat ik er alles aan gedaan heb, dat ik er vol voor ben gegaan. Ik heb de 10 kilometer voor de toekomst nog zeker niet uit mijn hoofd verbannen, maar ik heb nu een heel andere voorbereiding gehad dan ik zou willen."

WK allround

Drie weken na de WK afstanden staat bovendien het WK allround in Calgary op het programma, het toernooi dat de zesvoudig wereldkampioen dit seizoen als het belangrijkst heeft aangestipt.

"Ik heb altijd gezegd dat het allrounden de komende twee jaar gewoon weer heel belangrijk is voor mij", stelde Kramer. "Tot de Spelen van Vancouver heb ik ook altijd toegewerkt naar het EK en het WK allround en volgden daarna nog de WK afstanden."

Dit jaar is de kalender echter voor het eerst zo ingedeeld dat de WK afstanden vóór het WK allround op het programma staan. "Maar emotioneel beleef ik het eigenlijk nog een beetje hetzelfde als in het verleden. Ik wil het WK allround gewoon graag winnen."

5 kilometer

Desondanks wil Kramer deze week in zijn eigen Heerenveen vanzelfsprekend zijn veertiende en vijftiende wereldtitel per afstand aan zijn erelijst toevoegen.

Op de ploegachtervolging is olympisch kampioen Nederland ook zonder Jan Blokhuijsen (rijdt dit seizoen niet meer) de grote favoriet, maar op de 5 kilometer lijkt Jorrit Bergsma een geduchte concurrent voor de vijfvoudig wereldkampioen op deze afstand.

"Ik weet niet of ik nog steeds zo dominant ben op de 5000 meter, dat gaan deze week zien", aldus Kramer. "Ik denk dat door het wegvallen van Blokhuijsen de concurrentie minder is geworden. Niet slechter, maar in zijn totaliteit minder. Blokhuijsen heeft in het verleden op de 5 kilometer dichter op mij gezeten dan Bergsma."

Kramer en Verweij zouden Wüst graag als ploeggenote begroeten | Kramer niet in actie op 10 kilometer bij WK afstanden