Kjeld Nuis heeft zondag op een zinderende 1000 meter in Thialf Pavel Koelizjnikov opnieuw verslagen en goud veroverd.

In de slotrit van dit World Cup-weekeinde eindigden de Nederlander en de Rus in zo goed als dezelfde tijd

Er kwamen duizendsten van een seconde aan te pas om de tijd van Nuis af te ronden naar 1.08,81, waar beide schaatsers eerst 1.08,82 toegewezen kregen. Het verschil was zo klein dat camerabeelden na afloop nog steeds voor twijfel zorgden wie nou als eerste over de streep ging.

Stefan Groothuis werd derde met 1.09,38 en lijkt net als Nuis klaar voor de WK afstanden die vanaf donderdag eveneens in Heerenveen verreden worden.

Zaterdag had Nuis ook al goud gepakt op de eerste 1000 meter en was Koelizjnikov eveneens tweede. Ondanks de resultaten van dit weekeinde gaat de Rus nog wel aan de leiding in het wereldbekerklassement, met Nuis als goede tweede.

Pim Schipper belandde op de zesde plek met 1.09,67, gevolgd door Michel Mulder op de zevende plaats met 1.09,74.

Michel Mulder

Eerder op zondag was er geen Nederlands succes op de tweede vijfhonderd meter. Michel Mulder kwam niet verder dan de vijfde plaats. Koelizjnikov was op de kortste afstand net als een dag eerder verreweg de beste.

Met zijn tijd van 34,62 seconden liet hij de concurrentie ruim achter zich. De Zuid-Koreaan Tae Bum-Mo pakte met 34.94 het zilver, voor de Duitser Nico Ihle die 35.06 klokte. Olympisch kampioen Mulder moest ook nog de Rus Roeslan Moerasjov (35.12) voor laten gaan.

Pim Schipper en Jesper Hospes kwamen niet verder dan respectievelijk de dertiende en veertiende plaats.

Nederlands sprintkampioen Hein Otterspeer nam rust op de tweede dag. Jan Smeekens, Nederlands titelhouder op de 500 meter, moest zich zondag wegens buikgriep terugtrekken.

Bekijk alle uitslagen van de World Cup in Thialf | Nuis: 'Vertrouwen moet me niet in de weg gaan zitten op WK'