Thijsje Oenema stond zondag voor het eerst sinds het seizoen 2012-2013 op het podium in de wereldbeker. Het gaf de Friezin vertrouwen voor de 500 meter komende week bij de WK afstanden.

"De WK-vorm zit eraan te komen", stelde Oenema na haar bronzen race. "En het kan nog beter, want ik was nog steeds wat vermoeid van gisteren en ik maakte een foutje in de laatste binnenbocht."

De rijdster van Team Continu kwam maar 0,04 seconde tekort voor haar eerste wereldbekerzege.

"Maar ik zat ook maar één honderdste voor de vierde plek. Ik ben blij dat ik wat dat betreft aan de goede kant zat. Ik ben tevreden met mijn race en het was al even geleden dat ik op het podium stond."

Oenema had wel het voordeel dat Heather Richardson, de winnares van zaterdag, op zondag een rustdag nam. "Zij rijdt heel goed, maar iedereen is te kloppen. Ik ga niet richting de WK met het idee dat ik al verslagen ben."

Kippenvel

Met pijn in haar hart sloeg Oenema met het oog op de WK de 1000 meter van zondag over. "Ik zeg nóóit af. Maar Marianne (haar coach Marianne Timmer, red.) vroeg: 'Ga je er volgende week harder van schaatsen?', en het antwoord was nee."

De Friezin kijkt na een moeilijk olympisch seizoen erg uit naar de WK in eigen land. "Ik geniet altijd heel erg van in Thialf rijden. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan de WK van drie jaar geleden denk."