Marrit Leenstra heeft zondag bij de World Cup in Thialf zilver veroverd op de 1000 meter. Thijsje Oenema was goed voor brons op de 500 meter.

Op de slotdag in Thialf was het deelnemersveld sterk uitgedund. Tal van schaatsers besloten de tweede dag van dit World Cup-weekeinde over te slaan met het oog op de WK afstanden.

Dat toernooi begint komende donderdag eveneens in Thialf. Zodoende werden er bij de tweede 1000 meter voor vrouwen slechts zes ritten verreden.

Leenstra kwam tot een tijd van 1.15,75 en was daarmee dicht bij het goud. De Amerikaanse Brittany Bowe klokte in de slotrit 1.15,63 en ging de Nederlandse net voor.

Karolina Erbanova werd derde in 1.15,98. Laurine van Riessen en Margot Boer werden respectievelijk vijfde en zesde.

Oenema

Eerder op de dag pakte ook Thijsje Oenema namens Nederland een medaille. Zij greep brons op de 500 meter. Het goud ging verrassend naar de 32-jarige Duitse Judith Hesse.

Oenema noteerde 38,23 in Thialf en kwam daarmee 0,04 seconde tekort voor haar eerste wereldbekerzege. Ze bleef de nummer vier Karolina Erbanova maar één honderdste voor. De Friezin stond zo voor de zevende keer op het podium op de 500 meter bij een World Cup.

Hesse was met 38,19 net sneller dan olympisch kampioene Sang-Hwa Lee uit Zuid Korea (38,21), die zilver pakte. De Duitse had nog niet eerder een wereldbekerzege geboekt op de 500 meter.

Margot Boer maakte een grote misser op het laatste rechte stuk en eindigde in een tijd van 38,54 als zesde. Floor van den Brandt (38,57) vond zichzelf terug op de achtste plaats.

Laurine van Riessen (38,83) en Janine Smit (39,12), zaterdag nog actief in de B-groep, eindigden een dag later respectievelijk als elfde en vijftiende in de A-groep.

Richardson

Heather Richardson was zaterdag nog met overmacht (37,82) de beste op de eerste 500 meter in Thialf, maar zij was één van de deelnemers die zondag oversloeg.

Lee, die zes van de eerste acht 500 meters op haar naam schreef dit seizoen, behield de leiding in het wereldbekerklassement met 880 punten. De Japanse Nao Kodaira werd zondag slechts zevende en heeft nu 150 punten achterstand op de Zuid-Koreaanse.

Oenema na brons: 'WK-vorm zit eraan te komen' | Leenstra geeft bij WK niet 'van tevoren' op tegen sterke Richardson