Jan Smeekens neemt zondag niet deel aan de tweede 500 meter bij de World Cup in Heerenveen.

Zaterdag eindigde Smeekens met een tijd van 35,49 als zeventiende op de eerste 500 meter, op ruim een halve seconde van winnaar Pavel Koelizjnikov.

Smeekens neemt komende week niet deel aan de WK afstanden, omdat hij zich niet wist te plaatsen voor het evenement. Ook op de WK sprint geeft de Nederlander geen acte de présence.

De 27-jarige Smeekens begon nog wel goed aan het seizoen. Hij pakte begin november de Nederlandse titel op de 500 meter en schreef daarna ook de eerste wereldbekerwedstrijd in Japan op zijn naam, gevolgd door de tweede plaats in de tweede race in Obihiro.

Nadien eindigde hij alleen nog tijdens de vierde wereldbeker half december in Heerenveen een keer op het podium (derde).

Afwezigen

Smeekens is niet de enige schaatser die de tweede dag in Thialf aan zich voorbij laat gaan. Ireen Wüst en Hein Otterspeer verschijnen evenmin aan de start. Zij kiezen voor een extra rustdag in de aanloop naar de WK afstanden, die donderdag in Heerenveen beginnen.

Om dezelfde reden komt ook Heather Richardson zondag niet meer in actie. De Amerikaanse, die gecoacht wordt door Jillert Anema, won zaterdag zowel de 500 als 1000 meter.