Sjaak Schipper heeft in Zweden de vierde Grand Prix op natuurijs gewonnen.

De Noord-Hollandse marathonschaatser verraste zaterdag op het Runn-meer bij Falun het peloton.

Schipper kwam na 150 kilometer solo over de eindstreep. Bart de Vries versloeg in de sprint om de tweede plaats Jouke Hoogeveen.

Bij de vrouwen zegevierde Mariska Huisman in waarschijnlijk de laatste wedstrijd van haar carrière op natuurijs. 

De Andijkse beschikte na 100 kilometer over het beste eindschot in een kopgroep van vijf. Foske Tamar van der Wal en Elma de Vries bleven het antwoord schuldig.

''Ik heb mooie wedstrijden gereden, mooie zeges behaald en een mooie loopbaan gehad. Dat is zeker. Het zou mooi zijn als ik er nog eentje op kan laten volgen in de cup op Flevonice'', reageerde Huisman.

Emotioneel

Haar winst was misschien voorspelbaar, met Schipper had niemand rekening gehouden. Zeker niet gezien de omstandigheden. Die waren loodzwaar door een combinatie van slecht ijs en harde wind.

In de finale bleven zeven sterken over, onder wie drie man van de ploeg Bouw en Techniek. ''Dat overtal was voor ons heerlijk'', genoot De Vries na. ''Sjaak reed precies op het juiste moment weg.''

De winnaar kwam kapot en verkleumd aan. Emotioneel zat hij op de grens. ''Het was zo onvoorstelbaar zwaar'', zei Schipper met verwrongen gezicht. 

'Ik wist dat ik tegen het einde met wind mee een enorm gat moest slaan en dan tegen de wind in vol moest blijven rijden. Vijf kilometer volle bak. Ik heb echt alles gegeven en dan overkomt me dit. Geweldig.''