Jorrit Bergsma heeft zaterdag in Hamar tijdens de wereldbeker schaatsen de 5000 meter op zijn naam geschreven.

De 28-jarige Fries zegevierde in het Vikingskipet met een tijd van 6.17,89. Het zilver was voor zijn tegenstander Douwe de Vries, die eindigde in 6.23,04. Het brons ging naar de Noor Sverre Lunde Pedersen (6.23,21).

Wouter olde Heuvel belandde op de zevende plaats met een tijd van 6.25,67. Voor Bergsma was het zijn zesde wereldbekerzege op de 5000 meter.

In het wereldbekerklassement, op basis van de 5000 en 10000 meter, behoudt Bob de Jong de leiding met 301 punten. Hij wordt gevolgd door Pedersen met 295 punten. De Nederlandse routinier reed zaterdag in Noorwegen de elfde tijd (6.31,68).

WK allround

Sven Kramer en Koen Verweij zijn in Hamar niet van de partij. Deze wereldbeker paste niet in hun drukke programma. Beiden zijn al verzekerd van een startbewijs voor de WK allround in maart in Calgary. Het derde Nederlandse ticket voor het toernooi in Canada staat dit weekeinde in Noorwegen op het spel.

Bergsma, Olde Heuvel en De Vries komen nog in aanmerking voor de WK allround. Na de 5000 meter en de 1500 meter, op zondag, wordt een fictief klassement opgesteld. De beste Nederlander mag in principe naar Calgary.

Bergsma, die dit seizoen nog niet uitkwam op de 1500 meter tijdens de wereldbeker, en De Vries starten zondagochtend in de B-groep. Olde Heuvel komt zondagmiddag in de hoofdgroep in actie. Volgens Bergsma zijn hij en De Vries daardoor licht in het nadeel. Hij verdedigt niettemin op de 1500 meter een voorsprong van ruim anderhalve seconde op De Vries en van dik twee seconden op Olde Heuvel.

Het is de eerste keer dat een startbewijs voor de WK allround bij een wereldbeker te verdienen is. In het verleden organiseerde de KNSB een skate-off om de laatste Nederlandse deelnemer aan te wijzen. De nieuwe opzet heeft zowel bij de coaches als bij de schaatsbond tot de nodige onvrede geleid.

Programma en uitslagen World Cup Hamar