Bob de Jong sluit niet uit dat hij juridische stappen gaat ondernemen naar aanleiding van zijn diskwalificatie op de 5000 meter bij het NK allround van afgelopen zaterdag.

De stayer tikte twee keer een blokje weg en werd daardoor uit de uitslag geschrapt. Door de diskwalificatie kon De Jong niet in toernooiverband de 10.000 meter afwerken, maar moest hij na afloop van het NK uitkomen in een selectiewedstrijd in een inmiddels bijna leeg Thialf.

De voormalig olympisch kampioen kwam daarin enkele seconden tekort voor een ticket voor de WK afstanden. "De beoordeling van de diskwalificatie was niet fair", laat De Jong weten in gesprek met de NOS.

"Als jij gediskwalificeerd wordt door een scheidsrechter, je dient een officieel protest in, en dat wordt beoordeeld door diezelfde scheidsrechter, wat heeft een protest dan voor zin? Er wordt meteen al gezegd: protest indienen heeft geen zin, want ik beoordeel 'm zelf."

Staartje

Toch diende De Jong een protest in. "Nu kunnen we altijd nog kijken naar de juridische mogelijkheden. Het bewijsmateriaal dat ik aanvoerde is niet gehonoreerd. Of dit een staartje gaat krijgen? Daar ben ik nog niet mee bezig geweest."

De 38-jarige stayer benadrukt dat hij in eerste instantie de schuld van het mislopen van een WK-ticket bij zichzelf zoekt.

"Mijn tijd van 13.17 was ondermaats. Het liep gewoon niet. Ik had, gezien mijn optreden op de 5000 meter, richting de dertien minuten moeten kunnen rijden."

De Jong en Kleibeuker missen ticket voor WK afstanden | Overzicht: De uitslagen van het NK allround