Jac Orie zag afgelopen weekeinde bij het NK allround dat zijn pupillen Sven Kramer en Wouter olde Heuvel goed begonnen aan een zeer drukke periode. De coach van Lotto-Jumbo ontkende na het toernooi dat alle schaatsers klagen over het volle programma.

Oud-schaatser Erben Wennemars sprak voor het NK allround in zijn column in het AD zijn teleurstelling uit dat de schaatsers niet een "grenzeloze drang" toonden "om elk weekeinde de competitie aan te willen gaan".

Volgens Orie, die zaterdag via Twitter de column als "lariekoek" bestempelde, scheerde Wennemars alle schaatsers daarmee te veel over één kam.

"Als een enkeling zijn twijfels uitspreekt over het EK allround, dan betekent dat niet dat iedereen dat vindt. En volgens mij heeft niemand over het NK allround gezeurd. Wij hebben in het voorseizoen hartstikke veel gereden, dit gaat niet over het hele schaatsen."

Toppers als Ireen Wüst en Kramer hebben dit seizoen al meerdere malen aangekaart dat de kalender dit jaar niet goed in elkaar zit.

Met name in de komende maand is er bijna elk weekend een belangrijk toernooi of selectiewedstrijd. Verschillende schaatsers hebben daarom openlijk getwijfeld of ze bepaalde wedstrijden maar niet moesten rijden.

Strijd

Orie onderkent dat het heel lastig zal worden voor zijn sporters om in januari elke race weer topfit aan de start te verschijnen.

"Maar bij een toernooi zal elke schaatser er altijd alles aan doen om dat te winnen. Ik denk dat er bij het NK geen schaatser was die zei: ik wil geen Nederlands kampioen worden. We hebben veel strijd gezien."

"Het is in Nederland altijd een beetje moeilijk wanneer het nou goed is. We hebben bij de Spelen in Sotsji 24 medailles gewonnen. Daarvoor werd er altijd gezegd dat landen als Amerika beter konden pieken, maar wij worden daar steeds beter in. Alleen moet je dan wel keuzes maken."

"We zouden volgend seizoen álles kunnen gaan rijden, maar als het dan niet goed gaat, wordt er weer gezegd dat we meer keuzes moeten maken. Die balans is dus lastig."

Tevreden

Orie zag in elk geval tot zijn tevredenheid dat Kramer (eerste) en Olde Heuvel (tweede) het NK goed doorkwamen. "Allrounden is hartstikke moeilijk, dus ik ben blij dat het goed gelukt is. Maar dit was pas de eerste stap."

De tweede stap is het EK allround over twee weken in het Russische Tsjeljabinsk, waar de pupillen van Orie 'gewoon' aan de start zullen staan.

"Het is maar net wat je belangrijk maakt", aldus Kramer. "Er zijn misschien wel tienduizend betere routes te bedenken voor dit jaar dan het EK, maar ik ga daar gewoon rijden. Ik wil doorgroeien. Fit blijven en continu in vorm zijn is ook een wedstrijd."

Overzicht: De uitslagen van het NK allround