Koen Verweij zorgde zondag met een onverwachte derde plek in het eindklassement bij het NK allround nog voor een klein hoogtepuntje voor zijn geplaagde ploeg Team Corendon.

"Er zit heel veel negatieve energie in de ploeg", stelt Verweij. "Sponsor Corendon doet er veel aan, maar het loopt niet zo."

Het team van coach Jan van Veen kende twee maanden geleden al geen goed NK afstanden en zag dit weekend in Thialf dat Marrit Leenstra en Marije Joling werden gediskwalificeerd en Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen slecht presteerden.

Laatstgenoemde stelde in zijn emotie direct na zijn teleurstellende race op de 1500 meter zelfs dat de hele ploeg in de 'mongolenwaaier' zat, al nam hij die woorden later terug.

Verweij begrijpt de frustratie van zijn ploeggenoot. "Natuurlijk, ook al is het niet altijd even slim om dat zo te verwoorden. Maar Jan is een winnaarstype en dan is het frustrerend om zo in de rondte te rijden."

Strakker

De regerend wereldkampioen allround richtte zich tijdens het NK vooral op zijn eigen wedstrijd, maar hij geeft aan dat er komende week met de hele ploeg gepraat moet worden over hoe het verder moet.

"We moeten met de hele staf in overleg wat er slim is voor de hele ploeg, het is belangrijk dat we met z'n allen gaan zitten. We moeten slimmer, harder en beter gaan trainen. De organisatie kan ook wat strakker. We moeten terug naar de basis en van daaruit verder bouwen."

Verweij, die beseft dat hij als grote naam in de ploeg een leidende rol vertolkt, houdt echter vertrouwen dat Team Corendon de negatieve spiraal om kan draaien.

"Nu zit alles tegen, maar ik ben ervan overtuigd dat het met deze mensen goed gaat komen."

Afbraak

Verweij zat door de matige prestaties van zijn ploeggenoten bij de NK allround in de "rare situatie" dat hij het beste resultaat neerzette, ondanks dat hij in de zomer een aantal maanden 'gestopt' was met trainen.

"Ik had van tevoren niet ingecalculeerd dat ik de 10 kilometer zou gaan rijden bij dit NK. Mijn basis is weg door de zomer en de 10 kilometer zorgt eigenlijk alleen maar voor afbraak. Ik was ook helemaal niet getraind voor die afstand."

Met een tijd van 13.28,15 sloeg de Noord-Hollander echter een aanval van Jorrit Bergsma op de derde plek in het klassement af, waardoor de titelverdediger naast Sven Kramer en Wouter olde Heuvel op het podium stond. "Ik ben heel blij met deze derde plek", aldus Verweij.

Het brons was ook goed voor een ticket voor het EK allround over twee weken, maar de olympisch kampioen op de ploegachtervolging heeft de 1500 meter bij de WK afstanden dit seizoen tot zijn hoofddoel gemaakt en hij weet nog niet of het toernooi in Tsjeljabinsk in zijn plannen past.

"Dat ga ik overleggen met Jan. Ik wil graag pieken op de WK afstanden om er nog een mooi seizoen van te maken. Ik moet aan mezelf denken en me afvragen of het verantwoord is om het EK allround te rijden richting dat piekmoment."

Kramer haalt veel voldoening uit zesde NK-titel I Falende Blokhuijsen: 'Kan niet veel slechter dan dit' I Overzicht: De uitslagen van het NK allround