Gezien zijn coachwissel en zijn lastige begin van de zomer had de Nederlandse allroundtitel zondag in Thialf extra lading voor Sven Kramer, ondanks dat het al zijn zesde NK-eindzege was.

"Ik ben heel blij met deze titel", vertelde Kramer na het toernooi in Heerenveen. "De basis van alle vier de afstanden is heel goed en dat geeft het meeste voldoening. Ik herstelde steeds goed en kon er elke race weer vol in."

Op die manier reed de Fries een "goed toernooi", ook al stond er na afloop geen afstandszege achter zijn naam. "Ik heb geen slechte afstand gereden en ook geen supergoede. Aan het eind sta je dan waar je moet staan."

"Dat is lekker, want ik had me een tijdje niet gefocust op allrounden", vervolgde Kramer, die zich in het olympische jaar volledige richtte op de 5 en 10 kilometer en geen EK en WK allround reed.

De kopman van Lotto-Jumbo zal over twee weken in Tsjeljabinsk wel weer gewoon starten bij het EK allround. "In de komende periode moet ik gewoon doorgroeien, dat moet ik de tijd geven. Hoe verder ik van april en mei geraak, hoe beter het is."

Team

Kramer doelde daarmee op de lastige maanden na een operatie aan zijn luchtwegen, toen hij ook nog moest wennen aan een nieuwe ploeg.

"In mei en juni had ik een conditionele achterstand en kon ik alleen maar achter mijn ploeggenoten aanrijden. Daar baalde ik als een stekker van, maar ik wist waar het vandaan kwam."

In de maanden daarna boekte de zesvoudig Europees kampioen allround veel progressie, niet op zijn minst door de hulp van zijn ploeggenoten Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries, die dit weekend in Thialf zelf ook goed reden met respectievelijk een tweede en een vijfde plaats.

"Alleen was ik niet zo ver gekomen", stelde Kramer. "Wouter is altijd heel belangrijk voor mij geweest. Hij is nu beter dan ooit en dat is alleen maar hartstikke mooi. Dat triggert mij ook weer. Dat Douwe en Wouter zoveel progressie hebben geboekt bij Lotto-Jumbo geeft mij veel vertrouwen dat ik ook op de goede weg ben."

WK afstanden

Kramer plaatste zich zondag in Thialf door de tweede tijd van de dag ook nog voor de 10 kilometer op de WK afstanden, die half februari in Heerenveen worden gehouden.

De nummer twee van de Spelen in Sotsji heeft al aangegeven hij door de planning van de WK - de 10 kilometer wordt aan het begin van het toernooi gereden - twijfelt of hij op de langste afstand wil starten.

Voorlopig is Kramer echter niet van plan deelname uit te sluiten. "Ik heb nooit keihard gezegd dat ik niet zou rijden, het hangt er vanaf hoe het gaat. Ik ga in ieder geval niet per definitie die startplek weggeven, in geen honderd jaar."

Falende Blokhuijsen: 'Kan niet veel slechter dan dit' I Overzicht: De uitslagen van het NK allround