Bob de Jong en Carien Kleibeuker zijn er zondag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de WK afstanden.

De winnaars van olympisch brons op de 10 en 5 kilometer in Sotsji waren bij de selectiewedstrijden, die gecombineerd werden met het NK allround in Heerenveen, niet snel genoeg.

De 38-jarige De Jong kwam op de 10 kilometer een paar seconden tekort om Erik-Jan Kooiman achter zich te houden, 13.17,07 om 13.14,12.

De rijder van Team Clafis hoopt dat hij naar de WK afstanden mag met zijn teamgenoot Jorrit Bergsma. De Fries won de 10 kilometer op het NK in 13.03,90 voor Sven Kramer in 13.10,95. De schaatser van Lotto-Jumbo twijfelt nog over zijn deelname aan de langste afstand.

Kooiman reed al in het begin van de middag omdat hij niet meedeed aan het NK allround. De Jong reed voor dat toernooi zondag nog de 1500 meter en kon daardoor pas na het allroundtoernooi alleen zijn selectiewedstrijd voor de WK afstanden rijden.

Achtereekte en Voorhuis

Kleibeuker (36) kwam in Heerenveen net als Kooiman voor de slotdag van het NK allround in actie en reed 7.05,48. Carlijn Achtereekte, teamgenote van Kleibeuker bij Clafis, was later op de dag iets sneller bij haar winst op de 5 kilometer van het NK in 7.03,72.

Nummer twee Jorien Voorhuis was slechts twee tienden langzamer en troefde daarmee ook Kleibeuker af.

Overzicht: De uitslagen van het NK allround