Wüst bevestigde zondag na haar vierde titel bij het NK allround dat ze over twee weken aan de start zal staan bij het EK allround in het Russische Tsjeljabinsk.

"Ik heb dit weekend niet tot het gaatje hoeven gaan", zei Wüst, die in Thialf in het eindklassement bijna twee punten voorsprong had op de nummer twee Jorien Voorhuis. "Ik ben vrij simpel door dit toernooi heen gefietst en dat scheelt, want twee grote vierkampen in twee weken is vrij zwaar."

De 28-jarige Brabantse had tot zondag nog enigszins in het midden gelaten of ze naar het EK zou afreizen, deels omdat de kalender voor haar zeer vol zit in januari en ook enigszins vanwege de politieke situatie in Rusland.

"Maar dit is een puur sportief besluit", benadrukte Wüst in Heerenveen. "Jorien (ploeggenote Voorhuis, red.) heeft zich ook geplaatst, dus mijn coaches Marianne Timmer en Gianni Romme gaan sowieso. De andere keuze was een hoogwaardig trainingskamp, maar ik kan nu ook voor het EK nog aan technische dingen werken."

Een week na het EK allround op 10 en 11 januari zal de schaatsster van Team Continu ook aan de start verschijnen van het NK sprint in Groningen. "Ik word genoodzaakt om dat NK te rijden, omdat ik me anders niet kan plaatsen voor de 1000 meter bij de WK afstanden. Daar gaat het me dat toernooi om."

Fluitend

Wüst liet op het NK allround met drie afstandszeges zien dat de vorm weer stijgende is na een minder wereldbekerweekend twee weken geleden in Heerenveen.

"Ik was de week na de World Cup wat ziekig, maar ik heb daarna rustig aangedaan en fysiek wat energie kunnen bijtanken. Afgelopen week ging de focus op het NK en dit was goed genoeg voor nu."

De kampioene van 2007, 2008 en 2009 sprak tegen dat ze fluitend naar haar vierde nationale titel was gereden. "Achteraf lijkt het simpel, maar je moet bij een allroundtoernooi altijd scherp blijven."

Bijzonder jaar

Wüst sloot zo een ontzettend succesvol 2014 af met nog maar eens een gouden plak. "Dit was een heel bijzonder jaar, een die ik waarschijnlijk nooit meer ga evenaren", gaf de drievoudig olympisch kampioene van Sotsji toe.

"De afgelopen maanden zijn er ook nog een paar bijzondere eretitels aan toegevoegd", vervolgde de sportvrouw van het jaar in Nederland (volgens NOC*NSF) en van de wereld (volgens persbureau Reuters). "Dat was ook heel bijzonder en zorgde voor een paar kippenvelmomenten."

"Deze NK-titel staat natuurlijk niet zo heel hoog in het rijtje van mijn prijzen in een olympisch jaar, maar het geeft wel vertrouwen richting de rest van het seizoen."

Overzicht: De uitslagen van het NK allround I Oppermachtige Wüst pakt vierde nationale allroundtitel